Voltaren, perdorimi, efektet anesore dhe masat paraprake

0 1

Përdorimet e voltarenit

Diklofenaku ose voltareni përdoret për të lehtësuar dhimbjen, ënjtjen (inflamacionin) dhe ngurtësimin e nyjeve të shkaktuar nga artriti. Reduktimi e këtyre simptomave ju ndihmon të bëni më shumë aktivitete normale ditore. Ky ilaç është i njohur si një ilaç qetësues anti-inflamator.

Nëse jeni duke trajtuar një sëmundje kronike siç është artriti, pyesni mjekun tuaj për trajtime pa ilaçe ose për përdorimin e ilaçeve të tjera për të trajtuar dhimbjet.

Si të përdorni tabletën Voltaren?

Lexoni udhëzuesin për ilaçet e dhëna nga farmacisti juaj përpara se të filloni të përdorni diklofenak, dhe sa herë që merrni këtë ilaç pasi ju ka mbaruar.

Këtë ilaç mund ta konsumoni me gojë së bashku me një gotë të mbushur me ujë (240 mililitra), përveçse në rastet kur mjeku juaj ju udhëzon ndryshe. Mos u shtrini për të paktën 10 minuta pas marrjes së këtij ilaçi. Nëse nga përvojat e mëparshme e ndjeni stomakun paksa të irrituar me këtë ilaç, mund të konsumoni pak ushqim ose qumësht. Sidoqoftë, kjo mund të ngadalësojë thithjen dhe të vonojë lehtësimin e dhimbjes, veçanërisht nëse nuk po e merrni këtë ilaç rregullisht.

Gëlltisni tërësisht këtë ilaç. Mos i shtypni, përtypni ose prishni tabletat. Duke vepruar kështu mund të shkatërroni veshjen e veçantë në tabletë dhe mund të rrisni efektet anësore.

Doza bazohet në gjendjen tuaj mjekësore, përgjigjen ndaj trajtimit dhe ilaçeve të tjera që mund të merrni. Sigurohuni që t’i tregoni mjekut dhe farmacistit tuaj për të gjitha produktet që përdorni (përfshirë ilaçet pa recetë dhe produktet bimore). Për të minimizuar rreziqet e efekteve anësore (të tilla si gjakderdhja në stomak), përdorni këtë ilaç në dozën më të ulët efektive për kohëzgjatjen më të shkurtër të mundshme. Mos e rritni dozën ose mos e merrni më shpesh sesa është e rekomanduar. Për probleme kronike siç është artriti, vazhdoni ta merrni atë siç udhëzohet nga mjeku juaj. Diskutoni mbi rreziqet dhe përfitimet me mjekun ose farmacistin tuaj.

Për probleme të caktuara (siç është artriti), mund të zgjasë deri në 2 javë përdorim të rregullt para se të ndieni përfitimet e plota të këtij ilaçi.

Nëse po e merrni këtë ilaç “sipas nevojës” (jo në një orar të rregullt), mbani mend se ilaçet e dhimbjes funksionojnë më mirë nëse ato përdoren pasi shfaqen shenjat e para të dhimbjes. Nëse prisni derisa dhimbja të përkeqësohet, ilaçet mund të mos funksionojnë.

Tregojini mjekut tuaj nëse gjendja juaj përkeqësohet.

Mund të shfaqen të përziera, urth, diarre, kapsllëk, gazra, dhimbje koke, përgjumje dhe marrje mendsh. Nëse ndonjë prej këtyre efekteve vazhdon ose përkeqësohet, njoftoni menjëherë mjekun ose farmacistin tuaj.

Mos harroni se mjeku juaj e ka rekomanduar këtë ilaç sepse ai ose ajo ka gjykuar që përfitimi për ju është më i madh se rreziku i efekteve anësore. Shumë njerëz që përdorin këtë ilaç nuk kanë efekte anësore serioze.

Ky ilaç mund të ngrejë presionin e gjakut. Kontrolloni rregullisht tensionin e gjakut dhe i tregoni mjekut tuaj nëse rezultatet janë të larta.

Tregojini mjekut tuaj menjëherë nëse ndodhin ndonjë prej këtyre efekteve anësore zakonisht të pamundura por serioze: ndryshime në dëgjim (të tilla si zhurmë në vesh), ndryshime në gjendjen mendore / gjendjen shpirtërore, gëlltitje e vështirë / e dhimbshme, simptoma të problemeve me zemrën (të tilla si fryrje të këmbëve, lodhje e pazakontë, apo shtim i pazakontë dhe i papritur në peshë).

Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse ndodh ndonjë prej këtyre efekteve anësore të rralla por shumë serioze: shenja të problemeve në veshka (siç është ndryshimi i sasisë së urinës), etj.

Ky ilaç rrallë mund të shkaktojë sëmundje serioze (ndoshta fatale) të mëlçisë. Merrni ndihmë mjekësore menjëherë nëse keni ndonjë simptomë të dëmtimit të mëlçisë, përfshirë: urinë në ngjyrë të errët, të përziera ose vjellje të vazhdueshme / humbje të oreksit, dhimbje stomaku / barku, zverdhje të syve ose lëkure.

Një reagim shumë serioz alergjik ndaj këtij ilaçi është i rrallë. Sidoqoftë, merrni ndihmën mjekësore menjëherë nëse vëreni ndonjë simptomë të një reaksioni serioz alergjik, duke përfshirë: skuqjen, kruajtjen / ënjtjen (veçanërisht të fytyrës / gjuhës / fytit), marrje mendsh të forta, probleme me frymëmarrjen.

Kjo nuk është një listë e plotë e efekteve anësore të mundshme. Nëse vëreni efekte të tjera që nuk janë renditur më lart, kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj.

Para se të merrni voltaren, tregojini mjekut ose farmacistit nëse jeni alergjik ndaj tij; ndaj aspirinës ose ilaçeve të tjera (të tilla si ibuprofen, naproxen, celecoxib); ose nëse keni ndonjë alergji tjetër. Ky produkt mund të përmbajë përbërës joaktivë, të cilët mund të shkaktojnë reaksione alergjike ose probleme të tjera. Flisni me farmacistin tuaj për më shumë detaje.

Para se të përdorni këtë ilaç, tregojini mjekut ose farmacistit historinë tuaj mjekësore, veçanërisht për: astmën (përfshirë një histori të përkeqësimit të frymëmarrjes pas marrjes së aspirinës ose qetësuesve të tjerë), probleme me gjakderdhjen ose mpiksjen, sëmundjet e zemrës (siç është sulmi i mëparshëm në zemër), presioni i lartë i gjakut, sëmundjet  e mëlçisë, problemet e stomakut / zorrëve / ezofagut (të tilla si gjakderdhja, ulçera, urth i përsëritur), goditje në tru.

Problemet e veshkave ndonjëherë mund të ndodhin me përdorimin e ilaçeve NSAID, përfshirë diklofenakun. Problemet ka më shumë të ngjarë të shfaqen nëse jeni të dehidratuar, keni dështim të zemrës ose sëmundje të veshkave, jeni i rritur i moshuar, ose nëse merrni ilaçe të caktuara. Pini shumë lëngje siç udhëzohet nga mjeku juaj për të parandaluar dehidratimin dhe tregojini menjëherë mjekut tuaj nëse keni ndryshim në sasinë e urinës.

Para se të bëni një ndërhyrje, tregojini mjekut ose dentistit tuaj për të gjitha produktet që përdorni (përfshirë ilaçet pa recetë dhe produktet bimore).

Ky ilaç mund t’ju shkaktojë marrje mendsh dhe përgjumje. Mos ngisni makinën, mos përdorni makineri ose bëni ndonjë gjë ku ju nevojitet puna juaj fizike, derisa të mund ta bëni atë me siguri. Bisedoni me mjekun tuaj nëse përdorni marihuanë (kanabis).

Ky ilaç mund të shkaktojë gjakderdhje në stomak. Përdorimi i përditshëm i alkoolit dhe duhanit, veçanërisht kur kombinohet me këtë ilaç, mund të rrisë rrezikun tuaj për gjakderdhje në stomak. Kufizoni alkoolin dhe ndaloni pirjen e duhanit. Për më shumë informacion këshillohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Ky ilaç mund t’ju bëjë më të ndjeshëm ndaj diellit. Kufizoni kohën tuaj në diell. Përdorni krem dielli dhe vishni veshje mbrojtëse kur jeni jashtë. Tregojini mjekut tuaj menjëherë nëse digjeni nga dielli ose keni flluska apo skuqje të lëkurës.

Të moshuarit mund të jenë më të ndjeshëm ndaj efekteve anësore të këtij ilaçi, veçanërisht gjakderdhja në stomak / zorrë, problemet e veshkave dhe përkeqësimi i zemrës.

Para përdorimit të këtij ilaçi, gratë në moshë për të lindur  duhet të flasin me mjekun e tyre në lidhje me përfitimet nga ilaçi dhe rreziqet (të tilla si problemet për të mbetur shtatzënë). Tregoni mjekut tuaj nëse jeni shtatzënë ose nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë.

Gjatë shtatzanisë, ky ilaç duhet të përdoret vetëm kur është e nevojshme. Nuk rekomandohet të përdoret gjatë tremujorit të parë dhe të fundit të shtatzanisë për shkak të dëmtimit të mundshëm të fëmijës së palindur dhe ndikimit që mund të ketë në lindjen normale.

Ky ilaç kalon në qumështin e gjirit. Këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të ushqeni me gji.

Ndërveprimet e ilaçeve mund të ndryshojnë mënyrën e funksionimit të barnave tuaja ose të rrisin rrezikun për efekte anësore serioze. Ky dokument nuk përmban të gjitha ndërveprimet e mundshme të medikamentit. Mbani një listë të të gjitha produkteve që përdorni (përfshirë ilaçet pa recetë dhe produktet bimore) dhe ndajini ato me mjekun dhe farmacistin tuaj. Mos filloni, ndaloni ose ndryshoni dozën e ndonjë ilaçi pa miratimin e mjekut tuaj.

Disa produkte që mund të bashkëveprojnë me këtë ilaç përfshijnë: aliskiren, frenuesit ACE (të tilla si captopril, lisinopril), bllokuesit e receptorëve të angiotenzinës II (të tilla si valsartan, losartan), kortikosteroide (si prednisoni), cidofovir, litium, metotreksate, “pilula uji “(diuretikë të tillë si furosemide).

Ky ilaç mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes kur merret me ilaçe të tjera që gjithashtu mund të shkaktojnë gjakderdhje. Shembuj përfshijnë ilaçe kundër trombociteve të tilla si klopidogreli, “hollues të gjakut”, siç janë dabigatran / enoxaparin / warfarin, etj.

Kontrolloni të gjitha etiketat e ilaçeve pa recetë meqenëse shumë ilaçe përmbajnë lehtësues të dhimbjes / zvogëlues të etheve (aspirina, NSAIDs si celecoxib, ibuprofen, ose ketorolac). Këto ilaçe janë të ngjashme me diklofenakun dhe mund të rrisin rrezikun tuaj për efekte anësore nëse merren së bashku.

Mbidoza

Nëse dikush ka marrë mbidozë dhe ka simptoma serioze, siç është të fikët ose problemet me frymëmarrjen njoftoni menjëherë urgjencën.

Simptomat e mbidozës mund të përfshijnë: dhimbje të forta në stomak, të vjella që duken në ngjyrë kafe, përgjumje ekstreme, frymëmarrje e ngadaltë etj.

Shënime

Mos e ndani këtë ilaç me të tjerët. Domethënë mos jua jepni edhe të tjerëve.

Testet laboratorike dhe / ose mjekësore (të tilla si presioni i gjakut, testet e funksionit të mëlçisë dhe veshkave) mund të bëhen periodikisht për të monitoruar përmirësimin tuaj ose kontrollin e efekteve anësore. Konsultohuni me mjekun tuaj për më shumë detaje.

Trajtimi pa ilaçe që është aprovuar nga mjeku juaj për artritin (të tilla si humbja e peshës nëse është e nevojshme, ushtrime forcimi etj) mund të ndihmojnë në përmirësimin e fleksibilitetit, gamës së lëvizjes dhe funksionit të përbashkët. Këshillohuni me mjekun tuaj për udhëzime specifike.

Doza e harruar

Nëse e merrni  këtë ilaç në një orar të rregullt (jo vetëm “sipas nevojës”) dhe harroni të merrni një dozë, merreni atë menjëherë sa të kujtoheni. Nëse është afër kohës së dozës tjetër, mos e merrni dozën e harruar, por konsumoni dozën tuaj të radhës në kohën e rregullt. Mos e dyfishoni dozën.

Ruajtja

Ruajeni ilaçin në temperaturën e dhomës larg dritës dhe lagështirës. Mos e ruani në banjë. Mbajini të gjitha ilaçet larg fëmijëve dhe kafshëve shtëpiake.


Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar IdentifikohuMateriale te ngjashme

Covid-19, zbulohet veprimi i virusit...

Më shumë se 10% e të shëruarve nga Covid-19 e gjejnë veten duke jetuar me probleme me përqendrimin, lodhjen dhe kujtesën. Të dhënat dhe efektet e Covidit të zgjatur në...

Ulet numri i vaksinimeve kundër...

Prej gati dy vitesh, burimet shëndetësore dhe energjia janë përqendruar në trajtimin e pandemisë Covid-19, e cila ka shkaktuar miliona vdekje në mbarë botën. Megjithatë, është e rëndësishme që vëmendja...

Omicron, i ftohtë apo grip,...

Omicron – varianti i ri, shumë i transmetueshëm i koronavirusit SARS-CoV-2 – ka pushtuar botën, duke rritur numrat e Covid-19 në masa të jashtëzakonshme çdo ditë. Megjithëse aktualisht ka një...

Produktet e qumështit ndihmojnë parandalimin...

Plakja e trurit përfshin shfaqjen e mangësive të kujtesës që shpesh prekin edhe fjalët e përdorura zakonisht. Në rastet e demencës senile kjo mund të jetë një kambanë e parë...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X