X

Kryesore

Diferenca ideale mes dy shtatzanive për të mbrojtur shëndetin e nënës dhe fëmijës

Gratë që kanë lindur një fëmijë duhet të presin të paktën një vit para një shtatzanie të re për të zvogëluar rreziqet për nënën dhe foshnjën e palindur. Ky është rezultati i një studimi nga Universiteti i British Columbia.

Intervali optimal midis dy shtatzanive

Hulumtimi bazohet në të dhënat e pothuajse 150 mijë shtatzanive të dyta, duke vlerësuar intervalin në krahasim me të parat dhe rezultatet në lidhje me shëndetin e nënës dhe fëmijës. Sipas studimit, rreziqet e vogla ndodhin me një distancë midis dy shtatzanive ndërmjet 12 dhe 18 muajve, ndërsa para dhe pas atyre janë më të larta. Nëse ata presin vetëm gjashtë muaj, për shembull, probabiliteti i vdekjes ose dëmtimi i rëndë i nënës është 1.2% dhe ai i lindjes së parakohshme me 8.5%, ndërsa pas vitit, përkatësisht, deri në 0, 5% dhe 3.7%. Problemet për të porsalindurin ndodhin në 2% të rasteve, nëse presin 6 muaj, ndërsa pas 12 muajsh bien në 1.5%. Të dhënat janë qetësuese, sidomos për gratë që kanë fëmijën e tyre të parë pas moshës 35 vjeçare.

Përfitimet për fëmijët me këtë diferencë

Një distancë e vogël mes dy shtatzënive gjithashtu ofron përfitime për rritjen e dy vëllezërve. Kjo favorizon tendencën, që kur të rriten, të ndërtojnë marrëdhënie të shëndetshme.

Megjithatë vendimi për të bërë fëmijën e dytë duhet marrë duke pasur parasysh disa faktorë: moshën e nënës, projektet e punës, mundësitë ekonomike etj.

Lexo edhe: Diferenca ideale e moshes se femijeve…

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: familja, Nje guide e pergjithshme, slider
ajrimi i shtepise, pluhuri, semundjet e frymemarrjes, dielli ne shtepi
Sëmundjet e frymëmarrjes, shkak mungesa e diellit në shtëpi

  Mekanikisht, kur largohemi nga shtëpia, i ulim grilat, mbyllim dritaret ose tërheqim perdet. Për sigurinë, sigurisht, por edhe për...

Close