Sipas një studimi australian, të kryer nga Universiteti Monash në Melbourne dhe botuar në Nature Structural and Molecular Biology, ekspozimi bakterial mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjes së celiakisë te njerëzit, të predispozuar gjenetikisht për këtë sëmundje. Tek rreth 30% e njerëzve me një predispozicion gjenetik për sëmundjen e celiakisë në të vërtetë do të shfaqet sëmundja.
Një reagim autoimun
Sëmundja e celiakisë është një sëmundje e përhershme për shkak të një reaksioni autoimun ndaj glutenit, një kompleks proteinik i formuar nga proteinat gliadin dhe glutenin, që gjenden në grurë, elb dhe thekër. Tek personat me celiaki, konsumi i glutenit shkakton një përgjigje imune në zorrë: limfocitet T ngatërrojnë glutenin si një kërcënim dhe shkaktojnë një reagim të ekzagjeruar, në formën e inflamacionit, i cili sulmon zorrët, konkretisht zonën që thith ushqyesit.
Lidhja midis baktereve dhe glutenit
Shkencëtarët australianë kanë vërejtur se proteinat që përbëjnë disa baktere të zakonshme imitojnë gluten në nivelin molekular. Ata më pas izoluan receptorët limfocitet T te pacientët me celiaki dhe vunë re që, të hutuar nga kjo ngjashmëri, ata reaguan në mënyrë të ngjashme me praninë e këtyre baktereve dhe atë të glutenit. Hipoteza e hulumtimit është se, përballë proteinave të baktereve, sistemi imunitar reagon në mënyrë agresive, siç është normale. Problemi, megjithatë, është se ai gjithashtu do të aktivizohej në prani të proteinave të glutenit që shfaqen të ngjashme me bakteret, duke shkaktuar inflamacion në zorrë.
Nyja lidhëse gjendej në sistemin imunitar, e cila nuk është në gjendje të bëjë dallimin midis baktereve dhe glutenit. Ekspertët tani duhet të përpiqen të kuptojnë pse sistemi imunitar reagon kaq agresivisht në njerëz të caktuar. Ndoshta ekziston një lidhje që mund të fshehë një zgjidhje edhe kundër kësaj sëmundje kronike. Studiuesit po hetojnë strategji të reja terapeutike dhe kanë zhvilluar një ilaç eksperimental që bllokon interleukin 15, një ndërmjetës i rëndësishëm i sëmundjes së celiackisë.
E dinit?
Sëmundja e celiakisë prek rreth 1-2% të popullsisë evropiane. Më të prekurat janë gratë.
Lexo edhe: Nënat mund të ulin rrezikun e sëmundjes së celiakisë tek fëmijët duke konsumuar këto ushqime
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu