loading

Nënat mund të ulin rrezikun e sëmundjes së celiakisë tek fëmijët duke konsumuar këto ushqime

0 0

Nëse gratë konsumojnë një dietë të pasur me fibra gjatë shtatzënisë, mund të ulin rrezikun e sëmundjes së celiakisë tek fëmijët e tyre, thotë një studim i ri.

Sëmundja e celiakisë shkakton intolerancën e glutenit, në të cilën sistemi imunitar e identifikon glutenin nga gruri, elbi dhe thekra si një patogjen dhe dëmton zorrët e holla, duke shkaktuar diarre dhe probleme të tjera gastrointestinale.

Rreth një për qind e popullsisë ka këtë sëmundje autoimune, ndërsa në vitet e fundit është parë një rritje më e madhe e të prekurve nga kjo sëmundje.

Por, duke ngrënë mjaftueshëm brokoli, fasule, fruta, patate dhe ushqime të tjera të pasura me fibra, ndërsa jeni duke mbajtur në bark një foshnjë, gratë mund të ndihmojnë në mbrojtjen e fëmijës nga zhvillimi i sëmundjes së celiakisë.

Ky konkluzion është arritur nga një studim norvegjez, i cili zbuloi se për çdo 10 gramë më shumë fibra që gratë hëngrën çdo ditë, rreziku që fëmijët e tyre të prekeshin me sëmundjen e celiakisë ra me 8 për qind.

Sëmundja e celiakisë tek ata që e kanë do të thotë se do t’u duhet ta kalojnë pjesën tjetër të jetës së tyre duke shmangur bukën, pastat (ku futen edhe makaronat) dhe çdo gjë me miell gruri për të parandaluar diarrenë dhe gazrat. Gjithashtu këta persona mund të jenë në rrezik më të lartë për tu prekur nga limfoma apo edhe kanceri i zorrëve.

Për sëmundjen e celiakisë nuk ka shërim. Ajo mund të menaxhohet vetëm duke ngrënë një dietë pa gluten.

Studiuesit dyshojnë se kjo sëmundje autoimune është pjesërisht gjenetike dhe pjesërisht e shkaktuar nga mjedisi.

Shumica e njerëzve që kanë sëmundjen e celiakisë kanë të paktën një anëtar të familjes që vuan nga sëmundja.

Por faktorët e jetesës dhe të mjedisit – duke përfshirë atë që ndodh jashtë ndërsa foshnja zhvillohet në mitrën e nënës, kanë shumë gjasa që të ndikojnë në mundësitë për t’u prekur nga sëmundja e celiakisë.

Dieta e nënës shtatzënë mund të ketë efekte të thella në shëndetin e fëmijës në bark gjatë gjithë jetës së tij.

Një dietë e varfër, e pasur me ushqime yndyrore dhe të përpunuara, mund të rrisë rrezikun që fëmija në bark të jetë obez dhe të ketë presion të lartë të gjakut dhe kolesterol.

Dietat e balancuara me shumë fruta perime dhe ushqime të tjera të shëndetshme do të ndihmojnë zhvillimin e trurit të fëmijës, duke përmirësuar njohuritë dhe kujtesën.

Hulumtuesit e studimit të përmendur më sipër thanë se gratë që raportonin se kishin konsumuar më shumë se 45 gramë fibra në ditë, kur ishin shtatzëna, kishin 34 për qind më pak gjasa të kishin një fëmijë me sëmundjen e celiakisë, në krahasim me gratë që konsumonin pak fibra.

Interesant ishte se ky efekt mbrojtës ekzistonte vetëm kur nëna konsumonte fibra nga frutat dhe perimet dhe jo nga drithërat.

Lexo edhe: Dieta e pasur me patate mund të rrisë rrezikun e diabetit gjatë shtatzënisë


Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Si mund ta dëmtojë gripi...

Luftimi i një virusi Më serioze se ftohja e zakonshme, virusi i gripit tendos shumë trupin tuaj dhe jo më kot mjekët ju këshillojnë që kur jeni me grip të...

Sifilizi: Rastet në Europë rriten...

Në botë çdo vit regjistrohen 12 milion pacientë të rinj dhe sipas një raporti të publikuar nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (Ecdc), midis 2007 dhe 2017...

A ndihmon vërtet për fytin...

Por, para se të shkoni mbi lavaman dhe të kaloni nëpër atë që duket si një vakt me ujin e oqeanit, me siguri pyesni veten a bën ky ilaç i...

Mendoi se ishte shtatzanë, zbulon...

Nga gëzimi në dëshpërim: histori absurde Nga parajsa në ferr, e gjitha në një çast. Kjo është ajo që ndodhi me një vajzë të re 23-vjeçare, e cila besonte se...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X