Prej kohësh dihet se ndotësit dhe veçanërisht ata të llojit Pfas, një familje e përbërjeve kimike të përdorura kryesisht në fushën industriale, janë të rrezikshme për shëndetin. Ndër të tjera, ato paraqesin një kërcënim për shëndetin kardiovaskular. Megjithatë, deri më tani, nuk dihej saktësisht pse. Tani një studim i ri italian ndihmon për të sqaruar lidhjen mes tyre. Studimi ka zbuluar, në fakt, që këta elementë rrisin mpiksjen e gjakut dhe, prandaj, predispozojnë për sëmundje të tilla si goditje, trombozë dhe sulm në zemër.
Studimi shumë-fazor i Pfas
Studimi që identifikoi një lidhje midis ekspozimit ndaj Pfas dhe rritjes së koagulimit të gjakut u krye nga një ekip studiuesish italianë, nga Universiteti i Padova, dhe u botua në Revistën Ndërkombëtare të Shkencave Molekulare. Është kryer në disa faza. Në fillim, autorët analizuan si studimet ndërkombëtare në literaturën shkencore, ashtu edhe ato të kryera nga shërbimi epidemiologjik rajonal Veneto: vitet e fundit, në fakt, përqendrime veçanërisht të larta të këtyre komponimeve janë zbuluar në gjakun e popullsisë së disa bashkive të Venetos, për të cilat janë kryer hetime të ndryshme. Epo, këto analiza treguan se ndotja e Pfas në të vërtetë shoqërohet me një rritje të rrezikut kardiovaskular.
Eksperimentet in vitro
Më vonë, studiuesit eksperimentuan in vitro në laborator. Ata zbuluan se ndotësit e Pfas dhe veçanërisht Pfoa (acidi perfluoroktanoik), ndotësi kryesor mjedisor në rajonin Veneto, ndryshojnë mekanizmat normalë të mpiksjes së gjakut. Në fakt, ata aktivizojnë trombocitet në mënyrë anormale, të cilat për këtë arsye ndërhyjnë edhe kur nuk ka nevojë, duke mpiksur gjakun në situata normale. Rezultati është se rreziku kardiovaskular rritet.
Konfirmimi klinik
Më në fund, studiuesit kërkuan konfirmimin e hipotezave të tyre në një studim të kryer me mbi 78 persona. Të gjithë ishin vazhdimisht të ekspozuar ndaj Pfas, megjithëse në mënyra të ndryshme. Ekspertët i janë nënshtruar disa testeve për të vlerësuar koagulimin e gjakut. Ata zbuluan se në të vërtetë kishin rritur aktivizimin e trombociteve dhe një tendencë për t’i grumbulluar ato. “Këto të dhëna mund të shpjegojnë vëzhgimin epidemiologjik midis Pfas dhe patologjive kardiovaskulare, veçanërisht nëse ekzistojnë faktorë të tjerë të njohur të rrezikut për këto patologji, siç janë diabeti, mbipesha, pirja e duhanit dhe alkooli”, shpjeguan autorët e studimit.
E dinit?
Pfas janë acide shumë të forta që përdoren në shuë produkte të jetës së përditshme. Nëse nuk hidhen siç duhet, ata depërtojnë lehtësisht në akuiferet dhe ndotin ushqimin. Prandaj mund të shkojnë te njerëzit dhe të rrezikojnë shëndetin kardiovaskular dhe më shumë.
Lexo edhe: Ndotja në shtatëzëni: smogu depërton nëpër placentë
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu