Qepët kanë shumë vlera ushqyese të dobishme për organzimin tonë.
Qepët janë të pasura me antioksidantë
Një qepë e mesme, e cila përmban rreth 44 kalori, siguron 20% të nevojave tuaja të përditshme të vitaminës C, folat, kalium dhe mangan. Por qepët janë të mbushura plot me antioksidantë. Ato furnizojnë dhjetëra lloje të ndryshme, duke përfshirë edhe quercetin, një kompleks i fuqishëm anti-inflamator. Konsumimi i qepëve ul rrezikun e kancerit.
Përmirësojnë densitetin e kockave
Një studim tregoi se gratë që hanin qepë më shpesh kishin dendësi më të mirë të kockave dhe rrezik 20% më të ulët të frakturave, në krahasim me ato që nuk hëngrën kurrë qepë.
Ndihmojnë tretjen
Qepët janë të pasura me inulin, një lloj fibre që vepron si një prebiotik. Me pak fjalë, prebiotikët shërbejnë si ushqim për probiotikët, dhe ndihmojnë mikrobet e dobishme që lulëzojnë. Inulin gjithashtu ndihmon në parandalimin e kapsllëkut, përmirësimin e rregullimit të sheqerit në gjak dhe rritjen e absorbimit të lëndëve ushqyese.
Ulin kolesterolin
Një studim interesant tregoi se 8 javë pas konsumimit të qepëve, tek njerëzit regjistrohej nivel më i ulët kolesteroli.
Rrisin vlerat edhe të domateve nëse i konsumoni së bashku.
Disa ushqime nëse hahen së bashku janë më të shëndetshme sesa kur i hani veç e veç. Kjo ndodh në kombinimin e qepës me domaten.
Rrisin pjellorinë
Hulumtimi i kryer në kafshë tregon se qepët gjithashtu mund të ndihmojnë në kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak dhe të rrisin pjellshmërinë. Për këtë nevojiten studime të tjera tek njerëzit.
Lexo edhe: Qepa dhe hudhra parandalojne kancerin ne stomak
Sorry, there are no polls available at the moment.')}
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu