Gjatë pandemisë, konsumi i makaronave për të paktën 1 në 4 persona në të gjithë botën është rritur pasi konsiderohen: të mira, të shëndetshme, praktike dhe të ngopin, me pak fjalë, “pjata e zemrës”! Kjo është ajo që del nga një hulumtim i Doxa për UIF dhe Agenzia Ice.
“Ushqyese” për trupin dhe mendjen
Në një forum në internet të promovuar nga 3 ekspertë (Elisabetta Bernardi, Erminio Monteleone dhe Maria Rescigno) dhe Barilla Group kemi lexuar se “shijet tona janë programuar të duan pjatat me bazë makarona si karbonara ose spageti me salcë domate. Përveç kësaj, një pirun makarona aktivizon hormonet e mira që na japin lumturi”.
Përmbajnë niseshte, proteina, vitaminë B1, kalium dhe triptofan
Një studim i fundit i botuar në revistën shkencore Nutrients dhe i prezantuar në kongresin e fundit SINU (Shoqëria Italiane e Ushqimit Njerëzor) kujtoi profilin e tyre të pasur ushqyes:
- 70-75% niseshte;
- 12-13% proteina;
- Vitamina B, në veçanti B1 që kontribuon në procesin e shndërrimit të glukozës në energji;
- Kaliumi;
- Yndyrnat në sasi minimale (0,3-2 gram);
- Triptofani, pararendësi i aminoacideve të serotoninës, neurotransmetuesit që rregullon ndjenjën e mirëqenies, duke na bërë më të lumtur.
Humor i mirë: merita është e triptofanit
Edhe pse triptofani gjendet te mishi dhe peshku, vetëm ai i makaronave nxit një gjendje të mirë shpirtërore. Në fakt, ndryshe nga ushqimet proteinike në të cilat triptofani konkurron me aminoacidet e tjera të mëdha për tu thithur nga truri, ai që përmbahet në makarona mund të shkojë shpejt në tru falë veprimit të insulinës, ndërsa aminoacidet e tjera absorbohen nga qelizat e pëlhurave.
Më të tretshme nëse janë “al dente”
Për t’i bërë më të tretshme, ekspertët rekomandojnë t’i hani makaronat “al dente”. Makaronat tradicionale dhe ato me miell integral kanë një indeks të ulët glicemik, i cili zvogëlohet më tej nëse gatuhen “al dente”.
Thithja e ngadaltë e glukozës, elementi themelor i niseshtesë, bën të mundur përfshirjen e makaronave edhe në dieta me kalori të ulëta dhe diabetike dhe madje edhe për shkëputjen nga gjiri.
Gjithashtu efektive në dietat dobësuese
Kjo u tregua nga një studim i fundit nga Universiteti i Parmës, botuar në revistën shkencore “Ushqimi, Metabolizmi & Sëmundjet Kardiovaskulare”.
Rezultatet e arritura nga subjektet mbipeshë dhe obezë të studimit, të cilët kishin ndjekur një dietë me pak kalori që përfshinte konsumin e makaronave, ishin:
- Humbje më e madhe e peshës, si dhe mirëmbajtje më e madhe edhe pas përfundimit të trajtimit;
- Përfitime më të mëdha gjithashtu në cilësinë e jetës dhe në shëndetin e perceptuar fizik.
Ushqim “i qetë”
“Makaronat janë një ushqim i dobishëm dhe asnjëherë “ndëshkues” – raporton Dr. Bernardi, nutricionist në Universitetin e Barit – një ushqim komod, i cili, veçanërisht nëse konsumohet si pjesë e një diete mesdhetare, mund të jetë mjeti për të bërë të plotë dhe të ekuilibruar ushqyerjen”.
Lexo edhe: Makarona karbonara me kunguj
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu