Përveç dietës mesdhetare, një dietë tjetër do të sillte përfitime të rëndësishme për shëndetin e njeriut, veçanërisht për të moshuarit mbi 60 vjeç: është dieta Atlantike, një dietë e ndjekur nga popullata e Galicisë dhe Portugalisë Veriore.
Kjo u deklarua nga një studim shkencor nga Universiteti Autonom i Madridit dhe Institutet Ciberesp dhe Imdea, botuar në revistën BMC Medicine.
Shumë peshk dhe drithëra
Dieta Atlantike karakterizohet nga një konsum i rregullt i peshkut, mishit, produkteve të qumështit, perimeve, bishtajoreve, patateve dhe grurit të plotë, thekrës dhe bukës së misrit. Gjithashtu kërkon një konsum të moderuar të verës së kuqe ose të bardhë për drekë dhe darkë (gjysmë gote për vakt). Prania e këtyre ushqimeve në tryezë, thonë studiuesit, do të zvogëlonte rrezikun e vdekshmërisë tek të rriturit e moshuar.
Të njëjtët autorë të studimit kishin vërejtur tashmë me hulumtimet e mëparshme që kjo dietë shoqërohej gjithashtu me:
- Më pak raste të mbipeshës;
- Vlera më të mira të kolesterolit, triglicerideve dhe presionit të gjakut (të gjithë faktorët e rrezikut kardiovaskular);
- Rrezik më i ulët i infarktit të miokardit.
Shkalla e vdekshmërisë zvogëlohet
Rezultati i arritur në fund të më shumë se dhjetë viteve të studimit në një mostër prej 3165 persona mbi 60 vjeç ishte se në të gjithë ata që ndoqën dietën Atlantike shkalla e vdekshmërisë u ul me 33% krahasuar me ata që kishin adoptuar një stil tjetër të jetës ushqimore. Me sa duket, ajo që është e vlefshme për të moshuarit është gjithashtu e vlefshme për të gjithë anëtarët e familjes, përfshirë fëmijët.
Dieta Atlantike apo dieta Mesdhetare?
Duke e krahasuar atë me dietën mesdhetare, studiuesit më në fund vunë re se dieta Atlantike do të sillte një ulje të vdekshmërisë shumë afër asaj të marrë me dietën e Trashëgimisë Botërore, e njohur si e tillë nga Unesco në 2010, domethënë dieta mesdhetare.
Konsumi i drithërave “të plota”, të pasura me fibra dietike, ju lejon të mbani një nivel konstant të sheqerit në gjak, duke shmangur kulmet e insulinës, në sajë të aftësisë së fibrave për të ngadalësuar thithjen e sheqernave dhe ushqyesve të tjerë në gjak.
Lexo edhe: 9 receta të lehta mesdhetare nga humusi me panxhar tek patëllxhani me sallatë kapreze
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu