EPIC, një studim i fundit multidisiplinar i publikuar në revistën shkencore “PLOS Medicine”, ka treguar se shumëllojshmëria e ushqimit është baza e jetëgjatësisë. Për studiuesit, në fakt, “diversiteti në të ushqyer është një vlerë që duhet ruajtur sepse ka potencialin e brendshëm për të reduktuar vdekshmërinë dhe për të përmirësuar elasticitetin e sistemit të Tokës”. Me pak fjalë, dieta e larmishme zgjat jetën!
Shifrat e kërkimeve
Në studimin EPIC (European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition), 451,390 njerëzu testuan nga viti 1992 deri në 2014 (mesatarja e ndjekjes: 17 vjet). Asnjë individ nuk kishte kancer, diabet, sulm në zemër ose goditje në tru.
Janë marrë parasysh sa vijon:
lidhjet midis pasurisë së llojeve ushqimore dhe vdekshmërisë pasuese, të vlerësuara me modelet e regresionit proporcional të rreziqeve Cox të rregulluara për disa variabla.
zakonet e të ngrënit, të vlerësuara me pyetësorë dietikë specifikë të vendit;
pasuria dietike vjetore individuale, e llogaritur në bazë të numrit absolut të specieve unike biologjike në çdo ushqim dhe pije.
Rezultatet nuk lënë asnjë dyshim
Nga analiza e të dhënave rezultoi se gruri i butë, patatet, mishi i lopës dhe derrit përfaqësojnë rreth 45% të totalit të energjisë ushqimore të marrjes së popullsisë. Në këtë grup, pasuria më e lartë dietike u shoqërua në mënyrë të kundërt me vdekshmërinë totale dhe specifike për shkakun, pavarësisht nga sociodemografia, mënyra e jetesës dhe faktorë të tjerë të njohur të rrezikut dietik. Më pas u shfaq prania e lidhjeve domethënëse të anasjellta midis pasurisë dietike (në praktikë, një dietë e larmishme) dhe vdekjeve për shkak të kancerit, sëmundjeve të zemrës, sistemeve të tretjes dhe të frymëmarrjes.
Kufizimet e studimit
Gjetjet e hulumtimit u bazuan në një grup vëzhgimi duke përdorur të dhëna dietike vetë-raportuese të marra përmes pyetësorëve bazë të frekuencës së ushqimit. Kjo, sipas autorëve, paraqet një kufizim të studimit dhe për këtë arsye nuk është e mundur të përjashtohet një klasifikim i gabuar i ekspozimit. Në çdo rast, rezultatet e marra mbështesin potencialin e biodiversitetit ushqimor si një parim udhëzues i rekomandimeve të qëndrueshme dietike dhe udhëzimeve dietike.
Rekomandimi i parë i OBSH-së (Organizata Botërore e Shëndetësisë) për të siguruar një dietë të ekuilibruar është ndryshimi i dietës ditore me ushqime të freskëta, sepse asnjë ushqim nuk përmban të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten trupit.
Lexo edhe: Një jetesë e shëndetshme ju shton një dekadë jetëgjatësi
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/sl/register?ref=PORL8W0Z
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.