Reduktimi i konsumit të yndyrnave të ngopura nuk do të ulte kolesterolin në gjak dhe as do të zvogëlonte rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare tek personat që vuajnë nga hiperkolesterolemia familjare. Ky është rezultati i një studimi nga një grup kardiologësh dhe dietologësh nga Universiteti i Floridës Jugore, botuar së fundmi në revistën shkencore BMJ Evidence Based Medicine. Përkundrazi, për të ulur kolesterolin është e nevojshme të zvogëloni konsumin e sheqerit.
Rekomandime zyrtare për uljen e kolesterolit
Sipas shoqërive kryesore shkencore, përfshirë Shoqatën Amerikane të Zemrës, për të ulur kolesterolin, në rastet e hiperkolesterolemisë familjare, duhet të:
- Kufizoni konsumin e yndyrnave të ngopura;
- Rritni konsumin e fibrave dietike (në veçanti të llojit të tretshëm) që gjenden në bishtajore, fruta, perime dhe drithëra;
- Merrni një sasi të karbohidrateve (komplekse dhe me fibra) ndërmjet 45 dhe 55% të sasisë .
Por sipas studiuesve të Floridës, të cilët kanë shqyrtuar shumë artikuj në dispozicion mbi këtë temë, do të ishte më efektive të ndiqni një dietë të ulët në karbohidrate (sheqerna), sesa një dietë të ulët në yndyra të ngopura. Sidoqoftë, provat për të mbështetur këtë rekomandim janë akoma të pamjaftueshme, gjithashtu sepse bazohen në prova indirekte.
Hiperkolesterolemia dhe rezistenca ndaj insulinës
Të dyja patologjitë janë të lidhura mes tyre. Në të vërtetë, studimet e analizuara treguan se personat me sëmundje koronare të zemrës kanë faktorë rreziku të lidhur me sindromën metabolike (rezistencë ndaj insulinës) siç janë mbipesha, trigliceridet e gjakut, hipertensioni dhe diabeti. Prandaj vjen rekomandimi për të ndjekur një dietë të ulët në karbohidrate dhe me pak sheqerna të thjeshta.
Nevojiten studime të gjata
Për të demonstruar këtë tezë, një dietë e ulët në yndyra të ngopura duhet të testohet në qindra pacientë me hiperkolesterolemi familjare, krahasuar me një mostër individësh me të njëjtën patologji që ndjekin një dietë me pak karbohidrate. Eksperimenti duhet të kryhet për dekada në mënyrë që të demonstrojë nëse njëra dietë është më efektive se tjetra në zvogëlimin e problemeve kardiovaskulare te njerëzit me hiperkolesterolemi familjare. Megjithëse studimi është bërë mirë, përfundojnë ekspertët, do të duhen shumë më shumë kërkime për të ndryshuar udhëzimet aktuale.
Hiperkolesterolemia familjare është një sëmundje gjenetike që shkakton një rritje të niveleve të kolesterolit deri në katër herë më shumë se norma.
Lexo edhe: Kolesteroli i mirë dhe i keq, rreziqet dhe si t’i dalloni
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu