Frutat dhe perimet e stinës së vjeshtës

0 0

Gjatë stinës së verës, është shumë e thjeshtë të hani fruta e perime të freskëta, por për të qenë të shëndetshëm duhet t’i hani ato gjatë gjithë vitit.

Frutat dhe perimet e stinës së vjeshtës:

  1. Avokado

Avokado është një burim i shkëlqyer i yndyrës së shëndetshme, acidit oleik, i cili ul kolesterolin dhe mbron kundër kancerit të gjirit. Ato janë gjithashtu të pasura me lutein karotenoid dhe vitaminë E që kur kombinohen me yndyrën e shëndetshme të avokados, pengojnë zhvillimin e kancerit të prostatës.

Ushqyes të rëndësishëm: acid oleik, lutein, vitaminë E, vitaminë K, fibra, kalium, folatë, vitaminë B6, vitaminë C.

  1. Presh

Preshi është në të njëjtën familje si hudhra dhe qepa dhe kanë shumë përfitime të njëjta shëndetësore. Ulin kolesterolin e keq (LDL) dhe rrisin kolesterolin e mirë (HDL), luftojnë kundër kancerit, duke përfshirë kancerin e prostatës dhe zorrës së trashë dhe stabilizojnë nivelet e sheqerit në gjak.

Ushqyes të rëndësishëm: mangan, vitaminë C, hekur, folatë, vitaminë B6.

  1. Lakër Brukseli

Lakrat e Brukselit i përkasin familjes së perimeve të luftës kundër kancerit. Ato gjithashtu ndihmojnë që të keni lëkurë të shëndetshme, të mbroni sistemin imunitar, të luftoni defektet e lindjes dhe artritin reumatoid dhe mbrojnë shëndetin e zorrës së trashë.

Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë B, vitaminë B1, acide yndyrore omega-3, hekur, fosfor, proteina, magnez, vitaminë B2, vitaminë E, bakër, kalcium.

  1. Kivi

Këto fruta të vogla përmbajnë shumë antioksidantë që janë mbrojtës të ADN-së. Ato gjithashtu ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak, mbrojnë zemrën dhe zorrën e trashë, luftojnë astmën dhe degjenerimin makular dhe mund të ulin rrezikun e mpiksjes së gjakut.

Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë C, fibra, kalium, bakër, magnez, vitaminë E, mangan.

  1. Bishtajore të gjelbra

Përmbajnë shumë vitaminë K për kocka të shëndetshme dhe ushqyes antiinflamatorë që mund të zvogëlojnë ashpërsinë e sëmundjeve ku inflamacioni luan një rol të madh, si astma, osteoartriti dhe artriti reumatoid. Ato gjithashtu përmbajnë lëndë ushqyese që mbrojnë zemrën, parandalojnë kancerin e zorrës së trashë dhe mbrojnë sistemin imunitar, lëkurën dhe kujtesën.

Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë C, vitaminë K, mangan, vitaminë A, fibra, kalium, folatë, hekur, magnez, tiaminë, riboflavin, bakër, kalcium, fosfor, proteina, acide yndyrore omega-3, niacinë.

  1. Brokoli

Brokoli është një luftues i fuqishëm i kancerit. Gjithashtu lufton sëmundjet e zemrës, ndihmon në ndërtimin e kockave të forta, ju mbron nga ulçera, artriti reumatoid dhe defektet e lindjes dhe rrit sistemin imunitar.

Ushqyes të rëndësishëm: Vitaminë B, vitaminë B5, kalcium, vitaminë B1, vitaminë B3, vitaminë B5, hekur, vitaminë B6, vitaminë B6, fosfor, magnez, proteina, acidet yndyrore omega- zink, vitaminë E.

  1. Patëllxhani

Zhvillojnë një aktivitet antioksidues, që i bën ata anti-kancer, antimikrobial, antivirale dhe të mira për uljen e kolesterolit të keq (LDL). Ata janë gjithashtu të mirë për zemrën dhe mbrojnë membranat qelizore nga dëmtimi.

Ushqyes të rëndësishëm: fibra, potasium.

  1. Spinaqi

Studiuesit kanë gjetur të paktën 13 komponime të ndryshme flavonoide te spinaqi që funksionojnë si antioksidantë dhe agjentë kundër kancerit. Përmban gjithashtu shumë vitaminë K për kockat, mbron  zemrën dhe sytë si dhe përmban shumë lëndë ushqyese anti-inflamatore dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen e trurit nga stresi.

Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë B, proteina, fosfor, zink, vitaminë B, proteina, fosfor, zink, vitaminë E, omega-3, vitaminë B, vitamina B, vitamina B, 3 acide yndyrore, vitamina B3, selen.

  1. Patate të ëmbla

Patatet e ëmbla kanë më shumë vlera ushqyese se patatet e tjera. Ato janë të pasura me antioksidantë dhe lëndë ushqyese anti-inflamatore dhe klasifikohen si një ushqim anti-diabetik.

Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë A, vitamina C, mangan, bakër, fibra, vitamina B6, kalium, hekur.

  1. Molla

Mollët kanë antioksidantë të fuqishëm, ju mbrojnë nga kanceri i gjirit dhe zorrës së trashë, parandalojnë gurët në veshka dhe të ndihmojë në uljen e kolesterolit të keq duke rritur kolesterolin e mirë. Studimet kanë zbuluar gjithashtu se të paktën dy mollë në javë zvogëlojnë rrezikun e astmës dhe diabetit të tipit 2 dhe nxisin shëndetin e mushkërive.

Ushqyes të rëndësishëm: fibra, vitamina C, vitamina K.

  1. Dardhët

Përmbajnë antioksidantë që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga dëmtimet e radikaleve të lira, ndihmojnë shëndetin e zemrës dhe zorrës së trashë.

Ushqyes të rëndësishëm: fibra, vitamina C, bakër.

Lexo edhe: Ja pse duhet te hani fruta per mengjes






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Dieta e ulët në kalori,...

Një dietë me kalori të ulët duket se ngadalëson rritjen e tumoreve më shumë sesa një dietë ketogjenike. Ky është rezultati i një studimi të fundit nga një grup studiuesish...

Si të mbrojmë stomakun gjatë...

Antibiotikët kryejnë funksionin e eliminimit të infeksioneve bakteriale brenda trupit. Por antibiotikët nuk pastrojnë vetëm sëmundjen që shkaktojnë bakteret e këqija. Ata gjithashtu vrasin bakteret "e mira" të pranishme në...

Sekreti në ushqyerje që na...

EPIC, një studim i fundit multidisiplinar i publikuar në revistën shkencore "PLOS Medicine", ka treguar se shumëllojshmëria e ushqimit është baza e jetëgjatësisë. Për studiuesit, në fakt, "diversiteti në të...

Ide për ushqime të shëndetshme...

Ditët e fundit është bërë publik lajmi se Ministria e Arsimit dhe e Shëndetësisë kanë vendosur të ndalojnë disa ushqime që konsiderohen të pashëndetshme për t’u marrë me vete nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X