Gjatë stinës së verës, është shumë e thjeshtë të hani fruta e perime të freskëta, por për të qenë të shëndetshëm duhet t’i hani ato gjatë gjithë vitit.
Frutat dhe perimet e stinës së vjeshtës:
- Avokado
Avokado është një burim i shkëlqyer i yndyrës së shëndetshme, acidit oleik, i cili ul kolesterolin dhe mbron kundër kancerit të gjirit. Ato janë gjithashtu të pasura me lutein karotenoid dhe vitaminë E që kur kombinohen me yndyrën e shëndetshme të avokados, pengojnë zhvillimin e kancerit të prostatës.
Ushqyes të rëndësishëm: acid oleik, lutein, vitaminë E, vitaminë K, fibra, kalium, folatë, vitaminë B6, vitaminë C.
- Presh
Preshi është në të njëjtën familje si hudhra dhe qepa dhe kanë shumë përfitime të njëjta shëndetësore. Ulin kolesterolin e keq (LDL) dhe rrisin kolesterolin e mirë (HDL), luftojnë kundër kancerit, duke përfshirë kancerin e prostatës dhe zorrës së trashë dhe stabilizojnë nivelet e sheqerit në gjak.
Ushqyes të rëndësishëm: mangan, vitaminë C, hekur, folatë, vitaminë B6.
- Lakër Brukseli
Lakrat e Brukselit i përkasin familjes së perimeve të luftës kundër kancerit. Ato gjithashtu ndihmojnë që të keni lëkurë të shëndetshme, të mbroni sistemin imunitar, të luftoni defektet e lindjes dhe artritin reumatoid dhe mbrojnë shëndetin e zorrës së trashë.
Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë B, vitaminë B1, acide yndyrore omega-3, hekur, fosfor, proteina, magnez, vitaminë B2, vitaminë E, bakër, kalcium.
- Kivi
Këto fruta të vogla përmbajnë shumë antioksidantë që janë mbrojtës të ADN-së. Ato gjithashtu ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak, mbrojnë zemrën dhe zorrën e trashë, luftojnë astmën dhe degjenerimin makular dhe mund të ulin rrezikun e mpiksjes së gjakut.
Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë C, fibra, kalium, bakër, magnez, vitaminë E, mangan.
- Bishtajore të gjelbra
Përmbajnë shumë vitaminë K për kocka të shëndetshme dhe ushqyes antiinflamatorë që mund të zvogëlojnë ashpërsinë e sëmundjeve ku inflamacioni luan një rol të madh, si astma, osteoartriti dhe artriti reumatoid. Ato gjithashtu përmbajnë lëndë ushqyese që mbrojnë zemrën, parandalojnë kancerin e zorrës së trashë dhe mbrojnë sistemin imunitar, lëkurën dhe kujtesën.
Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë C, vitaminë K, mangan, vitaminë A, fibra, kalium, folatë, hekur, magnez, tiaminë, riboflavin, bakër, kalcium, fosfor, proteina, acide yndyrore omega-3, niacinë.
- Brokoli
Brokoli është një luftues i fuqishëm i kancerit. Gjithashtu lufton sëmundjet e zemrës, ndihmon në ndërtimin e kockave të forta, ju mbron nga ulçera, artriti reumatoid dhe defektet e lindjes dhe rrit sistemin imunitar.
Ushqyes të rëndësishëm: Vitaminë B, vitaminë B5, kalcium, vitaminë B1, vitaminë B3, vitaminë B5, hekur, vitaminë B6, vitaminë B6, fosfor, magnez, proteina, acidet yndyrore omega- zink, vitaminë E.
- Patëllxhani
Zhvillojnë një aktivitet antioksidues, që i bën ata anti-kancer, antimikrobial, antivirale dhe të mira për uljen e kolesterolit të keq (LDL). Ata janë gjithashtu të mirë për zemrën dhe mbrojnë membranat qelizore nga dëmtimi.
Ushqyes të rëndësishëm: fibra, potasium.
- Spinaqi
Studiuesit kanë gjetur të paktën 13 komponime të ndryshme flavonoide te spinaqi që funksionojnë si antioksidantë dhe agjentë kundër kancerit. Përmban gjithashtu shumë vitaminë K për kockat, mbron zemrën dhe sytë si dhe përmban shumë lëndë ushqyese anti-inflamatore dhe mund të ndihmojë në mbrojtjen e trurit nga stresi.
Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë B, proteina, fosfor, zink, vitaminë B, proteina, fosfor, zink, vitaminë E, omega-3, vitaminë B, vitamina B, vitamina B, 3 acide yndyrore, vitamina B3, selen.
- Patate të ëmbla
Patatet e ëmbla kanë më shumë vlera ushqyese se patatet e tjera. Ato janë të pasura me antioksidantë dhe lëndë ushqyese anti-inflamatore dhe klasifikohen si një ushqim anti-diabetik.
Ushqyes të rëndësishëm: vitaminë A, vitamina C, mangan, bakër, fibra, vitamina B6, kalium, hekur.
- Molla
Mollët kanë antioksidantë të fuqishëm, ju mbrojnë nga kanceri i gjirit dhe zorrës së trashë, parandalojnë gurët në veshka dhe të ndihmojë në uljen e kolesterolit të keq duke rritur kolesterolin e mirë. Studimet kanë zbuluar gjithashtu se të paktën dy mollë në javë zvogëlojnë rrezikun e astmës dhe diabetit të tipit 2 dhe nxisin shëndetin e mushkërive.
Ushqyes të rëndësishëm: fibra, vitamina C, vitamina K.
- Dardhët
Përmbajnë antioksidantë që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga dëmtimet e radikaleve të lira, ndihmojnë shëndetin e zemrës dhe zorrës së trashë.
Ushqyes të rëndësishëm: fibra, vitamina C, bakër.
Lexo edhe: Ja pse duhet te hani fruta per mengjes
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu