Sekreti në ushqyerje që na zgjat jetën

0 0

EPIC, një studim i fundit multidisiplinar i publikuar në revistën shkencore “PLOS Medicine”, ka treguar se shumëllojshmëria e ushqimit është baza e jetëgjatësisë. Për studiuesit, në fakt, “diversiteti në të ushqyer është një vlerë që duhet ruajtur sepse ka potencialin e brendshëm për të reduktuar vdekshmërinë dhe për të përmirësuar elasticitetin e sistemit të Tokës”. Me pak fjalë, dieta e larmishme zgjat jetën!

Shifrat e kërkimeve

Në studimin EPIC (European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition), 451,390 njerëzu testuan nga viti 1992 deri në 2014 (mesatarja e ndjekjes: 17 vjet). Asnjë individ nuk kishte kancer, diabet, sulm në zemër ose goditje në tru.

Janë marrë parasysh sa vijon:

 lidhjet midis pasurisë së llojeve ushqimore dhe vdekshmërisë pasuese, të vlerësuara me modelet e regresionit proporcional të rreziqeve Cox të rregulluara për disa variabla.

 zakonet e të ngrënit, të vlerësuara me pyetësorë dietikë specifikë të vendit;

 pasuria dietike vjetore individuale, e llogaritur në bazë të numrit absolut të specieve unike biologjike në çdo ushqim dhe pije.

Rezultatet nuk lënë asnjë dyshim

Nga analiza e të dhënave rezultoi se gruri i butë, patatet, mishi i lopës dhe derrit përfaqësojnë rreth 45% të totalit të energjisë ushqimore të marrjes së popullsisë. Në këtë grup, pasuria më e lartë dietike u shoqërua në mënyrë të kundërt me vdekshmërinë totale dhe specifike për shkakun, pavarësisht nga sociodemografia, mënyra e jetesës dhe faktorë të tjerë të njohur të rrezikut dietik. Më pas u shfaq prania e lidhjeve domethënëse të anasjellta midis pasurisë dietike (në praktikë, një dietë e larmishme) dhe vdekjeve për shkak të kancerit, sëmundjeve të zemrës, sistemeve të tretjes dhe të frymëmarrjes.

Kufizimet e studimit

Gjetjet e hulumtimit u bazuan në një grup vëzhgimi duke përdorur të dhëna dietike vetë-raportuese të marra përmes pyetësorëve bazë të frekuencës së ushqimit. Kjo, sipas autorëve, paraqet një kufizim të studimit dhe për këtë arsye nuk është e mundur të përjashtohet një klasifikim i gabuar i ekspozimit. Në çdo rast, rezultatet e marra mbështesin potencialin e biodiversitetit ushqimor si një parim udhëzues i rekomandimeve të qëndrueshme dietike dhe udhëzimeve dietike.

Rekomandimi i parë i OBSH-së (Organizata Botërore e Shëndetësisë) për të siguruar një dietë të ekuilibruar është ndryshimi i dietës ditore me ushqime të freskëta, sepse asnjë ushqim nuk përmban të gjitha lëndët ushqyese që i nevojiten trupit.

Lexo edhe: Një jetesë e shëndetshme ju shton një dekadë jetëgjatësi






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Dieta e ulët në kalori,...

Një dietë me kalori të ulët duket se ngadalëson rritjen e tumoreve më shumë sesa një dietë ketogjenike. Ky është rezultati i një studimi të fundit nga një grup studiuesish...

Si të mbrojmë stomakun gjatë...

Antibiotikët kryejnë funksionin e eliminimit të infeksioneve bakteriale brenda trupit. Por antibiotikët nuk pastrojnë vetëm sëmundjen që shkaktojnë bakteret e këqija. Ata gjithashtu vrasin bakteret "e mira" të pranishme në...

Ide për ushqime të shëndetshme...

Ditët e fundit është bërë publik lajmi se Ministria e Arsimit dhe e Shëndetësisë kanë vendosur të ndalojnë disa ushqime që konsiderohen të pashëndetshme për t’u marrë me vete nga...

Konsumi i perimeve gjatë këtij...

Edhe një herë dieta mesdhetare konfirmohet si një aleat i çmuar për shëndetin tonë! Në veçanti, një dietë e bazuar në perime, veçanërisht nëse konsumohet në darkë, do të kishte...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X