Përfitimet shëndetësore nga konsumi i pjeshkës

0 0

Përveçse janë të shijshme, veçanërisht në kulmin e prodhimit të tyre, pjeshkët ofrojnë disa përfitime unike shëndetësore. Këtu janë tetë arsye pse duhet t’i konsumoni.

Pjeshkët ndihmojnë tretjen

Një pjeshkë mesatare siguron gati 10% të nevojave minimale ditore për fibra. Përveç parandalimit të kapsllëkut dhe përmirësimin e tretjes, fibrat e pjeshkës ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak. Pjeshkët përmbajnë gjithashtu prebiotikë, të cilët ushqejnë bakteret e dobishme në zorrë të lidhura me anti-inflamacionin, imunitetin dhe gjendjen shpirtërore.

Mund të forcojnë sistemin tuaj imunitar

Pjeshkët mbështesin imunitetin në tre mënyra. Një pjeshkë mesatare siguron mbi 15% të nevojave ditore për vitaminën C. Disa lloje të qelizave imune kanë nevojë për këtë lëndë ushqyese për prodhimin, funksionin dhe mbrojtjen e tyre. Vitamina A te pjeshkët ndihmon në formimin e mukozave në traktin tuaj të frymëmarrjes. Membranat më të forta formojnë pengesa më të mira mbrojtëse për të mbajtur mikrobet jashtë rrjedhës së gjakut. Pjeshkët gjithashtu mbrojnë imunitetin me anë të vetive të tyre natyrore antimikrobike.

Ju bën mirë për lëkurën

Përveç antioksidantëve anti-inflamatorë, pjeshkët kanë beta karoten dhe vitaminë C që mbajnë lëkurën të shëndetshme. Beta karoteni, një pararendës i vitaminës A, ndihmon në mbrojtjen e lëkurës nga dëmtimi i diellit, i jep tonalitet lëkurës dhe ndihmon në krijimin e një shkëlqimi natyral. Vitamina C është e nevojshme për të ndërtuar kolagjenin, për të përmirësuar elasticitetin. Pjeshkët janë gjithashtu hidratuese, pasi mbi 85% e një pjeshke të freskët është e përbërë nga uji.

Pjeshkët mbrojnë sytë tuaj

Luteina dhe zeaksantina që gjenden tek pjeshkët ndihmojnë në mbrojtjen e retinës dhe është treguar se zvogëlojnë rrezikun e degjenerimit makular dhe kataraktave, dy çrregullime të zakonshme të syrit. Vitamina A gjithashtu ndihmon për një shikim të shëndetshëm.

Pjeshkët mund të ulin rrezikun e kancerit

Antioksidantët polifenol te pjeshkët pengojnë rritjen dhe përhapjen e qelizave kancerogjene, veçanërisht kancerin e gjirit. Një konsum më i lartë i manave dhe pjeshkave shoqërohej me një rrezik më të ulët të kancerit të gjirit tek gratë pas menopauzës.

Ndihmon në menaxhimin e peshës

Hulumtimet e fundit tregojnë se komponimet bioaktive të pjeshkës kanë veti anti-inflamatore dhe kundër mbipeshës. Aftësia e tyre për të ndihmuar në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak dhe insulinës, dhe përmbajtja e tyre me fibra dhe ujë gjithashtu i bën ato një zgjedhje të zgjuar për menaxhimin e peshës.

Pjeshkët mund të mbrojnë shëndetin e trurit

Antioksidantët që gjenden te pjeshkët janë të njohur për të luftuar stresin oksidues, i cili është në thelb një çekuilibër midis prodhimit të radikaleve të lira që dëmtojnë qelizat dhe aftësisë së trupit për të kundërshtuar efektet e tyre të dëmshme. Kjo është thelbësore për shëndetin e trurit, pasi stresi oksidues dihet se është një faktor që shkakton sëmundje neurodegjeneruese si Alzheimer.

Ato janë të dobishme për kontrollin e presionit të gjakut dhe fryrjes

Kaliumi që gjendet në një pjeshkë (një kokërr mesatare siguron 8% të sasisë së rekomanduar ditore) ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut duke vepruar si një diuretik natyral për të nxjerrë natriumin e tepërt dhe lëngun jashtë trupit. Kjo lehtëson presionin në zemër dhe arterie dhe ndihmon për të mos pasur ndjesinë e fryrjes.

Lexo edhe: Perse (ne shtatzani) duhet te konsumojme sa me shume pjeshke?






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

10 ushqimet më të mira...

Këto 10 ushqimet e para janë ideale për fëmijën tuaj sepse janë plot me lëndë ushqyese thelbësore, me çmime të arsyeshme, të lehta për t'u përgatitur dhe të shijshme. Avokadot...

Vaji i ullirit: zbulohet një...

Krahas vetive të njohura nutraceutike, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura dhe përbërjeve fenolike, vaji i ullirit ka edhe një veprim të fuqishëm antimikrobik kundër...

Vaji i palmës dhe kallamari...

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar...

8 arsye pse jemi gjithmonë...

Ju "gërryen" stomaku në mes të një takimi, në punë, në një mbledhje online? Të qenit i uritur vazhdimisht mund të shkaktohet nga mungesa e proteinave, fibrave dhe yndyrave në...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X