Edhe pse orizi kaf do pak më shumë për t’u gatuar sesa orizi i bardhë, është mirë të prisni: ai përmban më shumë vitamina, minerale dhe antioksidantë. Plus, është i lartë në fibra, gjë që është e rëndësishme për një dietë të shëndetshme për zemrën.
Përdorni këtë raport të thjeshtë për të matur përbërësit tuaj:
- 1 filxhan oriz;
- 2 1/2 filxhanë ujë.
Ulni nxehtësinë në zierje, lëreni të mbuluar, derisa orizi të zbutet, 40 deri në 50 minuta. Le të qëndrojë 5 minuta, pastaj shtyni me një pirun.
Për ta bërë orizin edhe më të mirë, provoni këto këshilla:
- Oriz gjysmë të zier.
Për të gatuar oriz kaf, përdorni një tigan me kapak që puthitet mirë. Ziejeni në ujë të kripur dhe në zjarr të ngadaltë.
- Zgjidhni enën e duhur.
Gatuajeni orizin në një tigan të madh. Një sipërfaqe më e madhe gatimi lejon që nxehtësia të shpërndahet në mënyrë të barabartë, duke çuar në një cilësi më të qëndrueshme në pjatën e përfunduar.
- Shikoni orën.
Kur gatuani një sasi të vogël orizi (më pak se 1 filxhan), koha e gatimit mund të ndryshojë shumë, varësisht nga soba juaj. Megjithëse orizi kafe zakonisht kërkon 40 deri 50 minuta gatim, filloni të kontrolloni atë pas 30 minutash për t’u siguruar që nuk digjet.
- Ndiqni raportin.
Respektimi i sasisë së duhur të ujit për sasinë e orizit që gatuani do t’ju ndihmojë të shmangni një produkt përfundimtar të djegur ose të qulltë. Për orizin kaf, raporti është 1 filxhan oriz të thatë në 2 1/2 gota lëng.
Vlerat ushqyese të orizit kaf
Të gjitha varietetet e orizit kaf janë burime të mira të karbohidrateve dhe fibrave komplekse. Ato gjithashtu përmbajnë disa proteina dhe sasi të vogla të magnezit, fosforit, thiaminës dhe niacinës.
Një filxhan filxhan me oriz ngjyrë kaf përmban 108 kalori, 1 g yndyrë, 0 mg kolesterol, 22 g karbohidrate, 2 g proteina, 2 g fibra, 5 mg natrium dhe 77 mg kalium.
Lexo edhe: Miell orizi i bere ne shtepi
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu