Alergjia nga lajthitë, si të kuptojmë cilët rrezikohen?

0 0

Lajthitë janë një frut arror me shumë përdorime, mund t’i gjejmë në shumë ëmbëlsira dhe ushqime, por edhe në produkte për kujdesin e trupit dhe kozmetikë në përgjithësi. Prandaj është e lehtë të kuptohet se sa e thjeshtë është të biesh në kontakt me to ose t’i konsumosh. Dhe, veçanërisht kur bëhet fjalë për ushqimin, kjo është një temë që u intereson fëmijëve dhe është veçanërisht e rëndësishme për çështjen e alergjisë.

Oleosin, shkaku i alergjisë ndaj lajthisë

Megjithatë, tani mjafton një test është për të identifikuar format e alergjisë të lidhura me një ushqim “të ndjeshëm” siç janë lajthitë. Pas kikirikëve, është ushqimi i dytë që shkakton reaksione të rëndësishme alergjike te fëmijët e moshës shkollore dhe i treti tek fëmijët e moshës parashkollore. Shkaku i këtyre reaksioneve duhet të gjendet në një proteinë alergjike: oleosin. Duke e izoluar atë, mund të diagnostikoni më lehtë të sëmurët nga alergjtë.

Rezultatet e studimit italian

Për të izoluar oleosin që të identifikoheshin rastet e alergjisë ndaj lajthisë një grup studiuesish italianë nisën punën kërkimore. Studimi, i botuar në revistën shkencore ndërkombëtare Alergjia Pediatrike dhe Imunologji dhe i kryer me mbështetjen e Fondacionit Crt, në bashkëpunim me studiuesit nga Instituti i Shkencave të Ushqimit të Cnr të Torinos, u krye nga Dr. Giovanna Monti, e Alergologjia Pediatrike e Pediatrisë e Spitalit të Fëmijëve Regina Margherita të Qytetit të Shëndetit të Torinos.

Rëndësia e diagnostikimit të hershëm

Përmes analizës së gjenomit të lajthisë, të kryer nga gjenetistët dhe bioteknologët e bimëve të Departamentit të Shkencave Bujqësore, Pyjore dhe Ushqimore të Universitetit të Torinos dhe Institutit për Mbrojtjen e Qëndrueshme të Bimëve të CNR, u bë e mundur izolimi i oleosinës, e cila lejon identifikimin e atyre që rrezikohen nga alergjia ndaj lajthive. Ky zbulim është thelbësor për të lejuar identifikimin e shpejtë të personave që vuajnë nga alergjitë dhe atyre që janë më të rrezikuar prej tyre. Në fakt, në rastet e rënda, alergjia ndaj lajthisë mund të rrezikojë jetën e të vegjëlve.

A e dinit se?

Italia është prodhuesi i dytë më i madh i lajthive në botë. Vendi i parë është Turqia.






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

10 ushqimet më të mira...

Këto 10 ushqimet e para janë ideale për fëmijën tuaj sepse janë plot me lëndë ushqyese thelbësore, me çmime të arsyeshme, të lehta për t'u përgatitur dhe të shijshme. Avokadot...

Vaji i ullirit: zbulohet një...

Krahas vetive të njohura nutraceutike, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura dhe përbërjeve fenolike, vaji i ullirit ka edhe një veprim të fuqishëm antimikrobik kundër...

Vaji i palmës dhe kallamari...

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar...

8 arsye pse jemi gjithmonë...

Ju "gërryen" stomaku në mes të një takimi, në punë, në një mbledhje online? Të qenit i uritur vazhdimisht mund të shkaktohet nga mungesa e proteinave, fibrave dhe yndyrave në...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X