Alergjia nga lajthitë, si të kuptojmë cilët rrezikohen?

0 0

Lajthitë janë një frut arror me shumë përdorime, mund t’i gjejmë në shumë ëmbëlsira dhe ushqime, por edhe në produkte për kujdesin e trupit dhe kozmetikë në përgjithësi. Prandaj është e lehtë të kuptohet se sa e thjeshtë është të biesh në kontakt me to ose t’i konsumosh. Dhe, veçanërisht kur bëhet fjalë për ushqimin, kjo është një temë që u intereson fëmijëve dhe është veçanërisht e rëndësishme për çështjen e alergjisë.

Oleosin, shkaku i alergjisë ndaj lajthisë

Megjithatë, tani mjafton një test është për të identifikuar format e alergjisë të lidhura me një ushqim “të ndjeshëm” siç janë lajthitë. Pas kikirikëve, është ushqimi i dytë që shkakton reaksione të rëndësishme alergjike te fëmijët e moshës shkollore dhe i treti tek fëmijët e moshës parashkollore. Shkaku i këtyre reaksioneve duhet të gjendet në një proteinë alergjike: oleosin. Duke e izoluar atë, mund të diagnostikoni më lehtë të sëmurët nga alergjtë.

Rezultatet e studimit italian

Për të izoluar oleosin që të identifikoheshin rastet e alergjisë ndaj lajthisë një grup studiuesish italianë nisën punën kërkimore. Studimi, i botuar në revistën shkencore ndërkombëtare Alergjia Pediatrike dhe Imunologji dhe i kryer me mbështetjen e Fondacionit Crt, në bashkëpunim me studiuesit nga Instituti i Shkencave të Ushqimit të Cnr të Torinos, u krye nga Dr. Giovanna Monti, e Alergologjia Pediatrike e Pediatrisë e Spitalit të Fëmijëve Regina Margherita të Qytetit të Shëndetit të Torinos.

Rëndësia e diagnostikimit të hershëm

Përmes analizës së gjenomit të lajthisë, të kryer nga gjenetistët dhe bioteknologët e bimëve të Departamentit të Shkencave Bujqësore, Pyjore dhe Ushqimore të Universitetit të Torinos dhe Institutit për Mbrojtjen e Qëndrueshme të Bimëve të CNR, u bë e mundur izolimi i oleosinës, e cila lejon identifikimin e atyre që rrezikohen nga alergjia ndaj lajthive. Ky zbulim është thelbësor për të lejuar identifikimin e shpejtë të personave që vuajnë nga alergjitë dhe atyre që janë më të rrezikuar prej tyre. Në fakt, në rastet e rënda, alergjia ndaj lajthisë mund të rrezikojë jetën e të vegjëlve.

A e dinit se?

Italia është prodhuesi i dytë më i madh i lajthive në botë. Vendi i parë është Turqia.






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Vaji i ullirit përmirëson kujtesën...

A doni ta mbani trurin të ri dhe të luftoni plakjen? Sipas një studimi italian, që është ende në progres, në fakt, vaji i ullirit ekstra i virgjër ndihmon në...

A ndihmon ushqimi në luftën...

Edhe ushqimet mund të ndihmojnë në luftën kundër Covid-19. Kjo mbështetet nga një grup studiuesish amerikanë nga institucione të ndryshme (Johns Hopkins Bloomberg School of Health Public; Ëelch Center of...

Mishi i kuq, i përpunuar...

Është zbuluar një lidhje e mundshme shkencore midis konsumit të lartë të mishit të kuq, të përpunuar dhe jo, dhe rolit kancerogjen të këtij ushqimi në zhvillimin e kancerit kolorektal,...

Si ndikon qumështi në sëmundjet...

Qumështi nuk rrit nivelet e kolesterolit në gjak, as rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, por rrit vetëm pak, indeksin e masës trupore. Ky është rezultati i një studimi të kryer nga...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X