X

Kryesore

Kur lindin shqisat e fetusit?

Shqisat e fetusit zhvillohen në javët e para të shtatzënisë. Ato zhvillohen kur është ende një embrion. E para nga pesë shqisat që zhvillohen tek fetusi është prekja. Receptorët ndijorë fillojnë të shfaqen rreth gojës rreth javës së shtatë të shtatzënisë.

Nga java e katërmbëdhjetë, të gjitha pjesët e trupit, me përjashtim të shpinës dhe të majës së kokës, reagojnë ndaj stimujve. Gjatë tremujorit të dytë, ndjesitë bëhen gjithnjë e më pak të hutuara: fëmija më në fund do të jetë në gjendje të perceptojë përkushtimet e nënës dhe babait.

Dëgjimi

Në javën e tetë fillon të formohet sistemi vestibular i cili është i vendosur në veshin brendshëm, dhe pastaj gradualisht përmirësohet në muajin e tetë.  Duke filluar nga java e tridhjetë e pestë, dëgjimi i fetusit është pothuajse normal, por fëmija reagon ndaj tingujve të jashtëm para javës së tridhjetë. Fetusi është në gjendje për të dëgjuar zhurma që vijnë nga trupi i nënës.

Shijet

Shijet në gjuhë shfaqen në dymbëdhjetë javë dhe vazhdojnë të zhvillohen deri në lindje, ndërsa receptorët e nuhatjes në javën e nëntë.

Pamja

Pamja është e fundit nga pesë shqisat që zhvillohen tek fetusi.  Qepallat mbeten të mbyllura deri në javën e 26-të, për të lejuar zhvillimin e saktë të retinës. Ndryshe nga shqisat e tjera që zhvillohen plotësisht, shikimi ende nuk është formuar. Fëmija mund të përqëndrohet vetëm në objektet dhe njerëzit të vendosur brenda 20-25 cm larg nga sytë e tij, të cilat korrespondojnë me distancën ndërmjet foshnjës dhe fytyrës së nënës kur e ushqen me gji.

Lexo edhe: 5 shqisat qe zhvillohen ne barkun e nenes

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Bebi, Nje guide e pergjithshme, Nje guide rreth shtatzanise
Aspirina ne shtatzeni?
Aspirina ne shtatzeni?

Aspirina, së bashku me paracetamolin dhe ibuprofenin, është një nga ilaçet më të përdoruara. Por a mund të përdoren gjatë...

Close