Çfarë të zgjedhim: Testin Nifty Plus apo matjen e translucencës nuhale?

0 0

Shtatzënia, si një pritje e lumtur përfshin edhe vendime të mëdha, në mesin e të cilave bën pjesë edhe zgjedhja e kontrolleve dhe kryerja e testeve prenatale.

Që t’ua lehtësojmë zgjedhjen kemi përgatitur krahasimin e matjes së translucencës nuhale dhe testit Nifty Plus të cilat shtatzënat më së shpeshti e bëjnë.

Çfare është kontrolli i translucencës nuhale dhe si realizohet?

Translucenca nuhale është  zona transparente që gjendet në pjesën e pasme të qafës së foshnjës, dhe matja e saj bëhet me anë të ekos me ultratinguj. Ekzaminimi është joinvaziv dhe nuk e dëmton fetusin, kryesisht bëhet me vendosjen e sondës në murin e barkut.

Me ekzaminimin e translucencës nuhale vlerësohet mundësia e gabimeve kromozomale T21, T18 dhe T13, që tregojnë trashësinë e shtuar të pjesës transparente në pjesën e pasme të qafës së fetusit. Gjinekologu me këtë rast mund të bëjë edhe ekzaminim të përgjithshëm të zhvillimit të fetusit dhe të përcaktojë datën e pritshme të lindjes. Ekzaminimi i translucencës nuhale bëhet në mes të javës 11 dhe 14 të shtatzënisë dhe vetë kontrolli zgjat diku mes 15 dhe 20 minuta.

Çfarë është testi Nifty Plus dhe si realizohet?

Testi Nifty Plus është test joinvaziv prenatal i cili zbulon sindromën Down, Edwards dhe Patau, anuoploditë e kromozomeve gjinore, trisomitë tjera dhe një sërë delecione dhe duplikacione që mund të kenë ndikim në zhvillimin e fetusit.

Për realizimin e testit nevojitet një mostër e vogël e gjakut nga vena e nënës, për këtë testi Nifty Plus është plotësisht i parrezikshëm për fetusit.

Mostra dërgohet në laborator dhe rezultatet janë të gatshme për 6 deri në 8 ditë të pune.

Testi mund të bëhet nga java e 10 të e shtatzënisë, atëherë në gjakun e nënës gjendet në masë të përqendruar materiali trashëgues i fetusit.

Saktësia e rezultateve të ekzaminimit 

Matja e translucencës nuhale

Mangësia më e madhe e matjes së translucencës nuhale është fakti se zbulohet në mes të 70% dhe 80% të fetusit me sindromën Down. Kjo do të thotë që në 100 ekzaminime prania e sindromës nuk do të identifikohet nga 20 deri në 30 ekzaminime.

Nëse ekzaminimit i shtoni matjen e vlerës së dyfishtë të testit hormonal (betaHCG dhe PAPP-a në gjakun e nënës) vlera pozitive parashikuese rritet nga 85%.

Te ekzaminimi i translucencës nuhale paraqitet përafërsisht 5% e rezultateve fals pozitive, që është një problem i rëndësishëm sepse në këtë mënyrë shtatzëna i ekspozohet rrezikut të panevojshëm të testeve invazive diagnostikuese.

Testi Nifty Plus

Testi Nifty Plus është zakonisht më i saktë krahasuar me ekzaminimin e translucencës nuhale. Shkalla e njohjes së tre trisomive më të shpeshta të cilat janë prezente te lindja te testi Nifty Plus është më e lartë se 99%.

Përparësia themelore gjithashtu është përqindja më e vogël e rezultateve fals pozitive:

  • Për sindromën Down (T21) është 0,05%
  • Për trisomitë e përgjithshme është 0,14%.

Si pasojë, më pak shtatzëna janë të ekspozuara metodës invazive të diagnostifikimit.

Çfarë kuptojmë me ekzaminimin?

Ekzaminimi i translucencës nuhale

Gjinekologu gjatë kontrollit mat zonën e translucencës nuhale. Kur zona është më e madhe se 2,5 mm vlerësohet si abnormale.

Rezultatet tregojnë rrezikun më të madh për sindromën Down. Ekzaminimi tregon rrezikun e mundshëm për sindromën Edwards dhe Patau, që janë të rralla dhe kryesisht janë shkak i abortit spontan në shtatzëninë e hershme. Nëse rreziku për parregullsi kromozomale të fetusit është më i madh se 1:300, rekomandohen ekzaminime më të detajuara.

Mënyra e vetme që  përcakton prezencën e parregullsive kromozomale është testi invaziv diagnostikues – biopsia e vileve korionike apo amniocenteza. Kjo metodë diagnostike paraqet rrezik për abort deri në 1% të pacientëve, ndaj vendimi për të bërë këtë metodë të diagnostifikimit nuk është e lehtë.

Për fat të mirë, para kontrollit invaziv, mund të vendosni për testin Nifty Plus.

Përveç ekzaminimin e translucencës nuhale matet edhe gjatësia e qafës së mitrës, anatomia embrionale e kafkës, veshkat, barku, fshikëza dhe kontrolli i prezencës së katër ekstremiteteve. Me këtë gjinekologu mund të konstatoj edhe disa parregullsi tjera në zhvillimin e frytit.

Testi Nifty Plus

Testi Nifty Plus në radhë të parë zbulon 3 parregullsitë më të shpeshta kromozomale që janë prezente te lindja – sindroma Down, Edwards dhe Patau. Mund të zbulohet gjinia e foshnjës, nëse dëshironi.

Ekzaminimet shtesë varen nga pakoja e përzgjedhur: Nifty Plus zbulon edhe:

  • Anupoliditë e kromozomeve seksuale (Turner, Klinefelterov, X i trefishtë dhe sindroma XXY);
  • Tri trisomitë shtesë (trisomitë e kromozomit 9, 16 dhe 22);
  • 60 sindroma të delecioneve dhe duplikacioneve.

Në rast se testi Nifty Plus tregon rrezik të lartë për njërën nga parregullsitë, shtatzënës i rekomandohet amniocenteza e cila dyshimin e konfirmon ose e mohon.

Cilat ekzaminime të zgjidhen?

Ekzaminimi i translucencës nuhale dhe testi Nifty Plus nuk e përjashtojnë njëra-tjetrën. Me ekzaminimin e translucencës nuhale me eko mund të shihen parregullsitë tjera morfologjike, që jo patjetër janë burim gjenetik dhe Nifty Plus nuk mund t’i detektojë. Gjithashtu ekzaminimi i translucencës nuhale nuk është aq i saktë si Nifty dhe shpesh nuk i njeh parregullsitë.

Për më shumë informacion, si edhe për çmimet e testit NIFTYvizitoni faqen  niftytest.alprofilin në Instagram nifty_test_albaniallogarinë në Facebook Nifty test Albania dhe sigurisht mund të kontaktoni përfaqësuesit për Shqipërinë: +355686077644 dhe Kosovën për çdo pyetje që mund të keni, por ndërkohë mos harroni që tashmë pagesa e testit NIFTY PLUS mund të realizohet edhe nëpërmjet kësteve.






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Pse çdo grua shtatzënë duhet...

Anomalitë gjenetike mund të ndodhin në çdo shtatzëni, prandaj testi NIPT është i rëndësishëm për çdo grua shtatzënë, pavarësisht nga mosha e saj apo risku i predispozitës gjenetike. Ekspertët mjekësorë...

MËSONI MË SHUMË PËR TESTIN...

A e dini se mund të zbuloni nëse fëmija juaj është i shëndetshëm që në javën e 10-të të shtatzënisë? Ju mund ta zbuloni shëndetin gjenetik të foshnjës tuaj gjatë...

Jo çdo NIPT është NIFTY

"Çfarë është testi NIFTY? A janë NIPT dhe NIFTY e njëjta gjë? A ka rëndësi se cilin të zgjedhësh? Këto janë të gjitha pyetjet me të cilat përballen shumë gra...

Gjithçka që duhet të dini...

Testi NIFTY nga GenePlanet u mundëson prindërve të ardhshëm të mësojnë më shumë për shëndetin e foshnjës së tyre ndërkohë që ai ose ajo është ende në mitër. Në këtë...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X