Abort spontan pas vaksinës së Covid 19? Gjetjet e studimit

0 1

Infektimi me COVID-19 gjatë shtatzanisë mund të shoqërohet me sëmundshmëri të rëndë të nënës. Në Shtetet e Bashkuara, 1 vaksinë COVID-19 është miratuar dhe 2 janë autorizuar për përdorim për gratë shtatzanë. Deri më sot, të dhënat për sigurinë e vaksinës së nënës COVID-19 vijnë kryesisht nga mbikëqyrja dhe studimet pasive, nuk ka një grup krahasimi të pavaksinuar. Aborti spontan është identifikuar si një rezultat prioritar në studimet për sigurinë e vaksinës së nënës dhe shqetësimet në lidhje me rreziqet e abortit spontan mund të jetë një pengesë për vaksinimin gjatë shtatzanisë. më poshtë po paraqesim gjetjet nga mbikëqyrja e rasteve të kontrollit të vaksinimit kundër COVID-19 gjatë shtatzënisë dhe abortit spontan.

Metodat

Lidhja e të dhënave për sigurinë e vaksinës është një bashkëpunim midis Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe 9 sisteme shëndetësore, që përfaqësojnë afërsisht 3% të popullsisë së SHBA. Studiuesit kanë aplikuar një algoritëm të vlefshëm të shtatzanisë, i cili përfshin kodet diagnostike dhe procedurale dhe të dhënat elektronike shëndetësore (EHR), për të identifikuar dhe caktuar moshat e shtatzanisë për abortet spontane dhe shtatzanitë që kanë vazhduar. Të dhëna nga 8 sisteme shëndetësore (Kaiser Permanente: Washington, Northwest, Kalifornia Veriore, Kalifornia Jugore dhe Kolorado; Denver Health; HealthPartners; dhe Marshfield Clinic, Wisconsin) u përfshinë shtatë periudha 4-javore të mbikëqyrjes nga 15 dhjetori 2020 deri më 28 qershor 2021. Shtatzanitë që vazhduan midis 6 dhe 19 javëve u identifikuan në ditën e fundit të çdo periudhe mbikëqyrjeje 4-javore (data e indeksit) dhe kontribuan me të dhëna në 1 ose më shumë periudha mbikëqyrjeje. Abortet spontane iu caktuan një periudhe mbikëqyrjeje 4-javore bazuar në datën e përfundimit të tyre; këto aborte spontane mund të ishin përfshirë në kategoritë e shtatzanisë në vazhdim gjatë periudhave të mëparshme (eFigura në suplement). Të dhënat e vaksinimit erdhën nga EHR-të, pretendimet mjekësore dhe sistemet e informacionit të imunizimit rajonal ose shtetëror.

“Ne analizuam shanset për të bërë një vaksinë COVID-19 në 28 ditët para abortit spontan krahasuar me shanset për të bërë një vaksinë COVID-19 në 28 ditët para datave të indeksit për shtatzanitë që vazhduan. Si abortet spontane ashtu edhe shtatzënitë e vazhdueshme iu caktuan grupmoshës gestacionale (6-8, 9-13 dhe 14-19 javë), periudhat e mbikëqyrjes, vendi, grupmoshat e nënës (16-24, 25-34 dhe 35-49 vjeç). ), numri i vizitave antenatale (≤1 ose ≥2) dhe raca e përkatësia etnike. Ekuacionet e përgjithësuara të vlerësimit me shpërndarje binomiale dhe lidhje logit u përdorën për të llogaritur shtatzanitë e vazhdueshme, në vijim gjatë periudhave të mbikëqyrjes. Gjithashtu u kryen analiza sipas grupmoshës së nënës dhe gestacionale”.

Rezultatet

Nga 105446 shtatzani unike, u identifikuan 13160 aborte spontane dhe 92286 shtatzëni të vazhdueshme. Në përgjithësi, 7.8% e grave morën 1 ose më shumë vaksina BNT162b2 (Pfizer-BioNTech); 6.0% kanë marrë 1 ose më shumë vaksina mRNA-1273 (Moderna); dhe 0.5% morën një vaksinë Ad26.COV.2.S (Janssen) gjatë shtatzanisë dhe para javës së 20-të të shtatzënisë. Përqindja e grave të moshës 35 deri në 49 vjeç me aborte spontane ishte më e lartë (38.7%) sesa me shtatzani të vazhdueshme (22.3%). Një vaksinë për COVID-19 u bë brenda 28 ditëve përpara një date indeksimi midis 8,0% të periudhave të shtatzënisë që vazhduan kundrejt 8,6% të aborteve spontane . Abortet spontane nuk patën shanse të rritura për t’u ekspozuar ndaj një vaksinimi kundër COVID-19 në 28 ditët e mëparshme krahasuar me shtatzënitë që vazhduan. Rezultatet ishin të qëndrueshme për mRNA-1273 dhe BNT162b2 dhe sipas grupmoshës gestacionale.

Kufizimet e këtij studimi

Ndër gratë me abort spontan, gjasat e ekspozimit ndaj vaksinës COVID-19 nuk u rritën në 28 ditët e mëparshme krahasuar me gratë me shtatzëni të vazhdueshme. Pikat e forta të kësaj mbikëqyrjeje përfshijnë disponueshmërinë e një popullate të larmishme në shumë vende me kapje të fuqishme të të dhënave. Duhet të theksohen disa kufizime. Së pari, mosha gestacionale e aborteve spontane dhe shtatzanive të vazhdueshme nuk u konfirmuan grafikisht.

Së dyti, megjithëse statusi i vaksinimit u identifikua duke përdorur burime të shumta të të dhënave, prezantimi i vaksinës COVID-19 ka qenë kompleks dhe disa vaksina mund të kenë munguar, duke i anashkaluar potencialisht gjetjet si të pavlefshme.

Së treti, të dhënat të rëndësishme, si historia e mëparshme e shtatzënisë, nuk ishin të disponueshme.

Së katërti, nuk ishte e mundur të vlerësoheshin rreziqet specifike për vaksinën Ad26.COV.2.S duke pasur parasysh numrin e vogël të ekspozimeve.

Pavarësisht kufizimeve, këto të dhëna mund të përdoren për të informuar rekomandimet e vaksinave dhe për të këshilluar pacientët.


  1. Paul Manifest

    Faleminderit Dr DAWN që më ndihmove të kthej të dashurin tim me magjinë tënde të dashurisë, jam shumë i emocionuar që po jetojmë të lumtur së bashku tani me të vërtetë magjia jote e dashurisë është 100% garanci dhe nuk ka efekte anësore. Shikuesit atje, nëse po kaloni probleme në marrëdhënie, ju këshilloj të kontaktoni Dr DAWN për magjinë e tij të dashurisë. Ju siguroj se magjia e tij e dashurisë mund të rregullojë marrëdhënien e prishur dhe problemin e kotësisë sa hap e mbyll sytë. Këtu është emaili i tij i detajeve: [email protected] ose WhatsApp: +2349046229159

Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar IdentifikohuMateriale te ngjashme

MËSONI MË SHUMË PËR TESTIN...

A e dini se mund të zbuloni nëse fëmija juaj është i shëndetshëm që në javën e 10-të të shtatzënisë? Ju mund ta zbuloni shëndetin gjenetik të foshnjës tuaj gjatë...

Jo çdo NIPT është NIFTY

"Çfarë është testi NIFTY? A janë NIPT dhe NIFTY e njëjta gjë? A ka rëndësi se cilin të zgjedhësh? Këto janë të gjitha pyetjet me të cilat përballen shumë gra...

Gjithçka që duhet të dini...

Testi NIFTY nga GenePlanet u mundëson prindërve të ardhshëm të mësojnë më shumë për shëndetin e foshnjës së tyre ndërkohë që ai ose ajo është ende në mitër. Në këtë...

A mund të mbaj në...

A është e sigurt të ngrini në krahë një fëmijë ndërsa jeni shtatzënë? Ja çfarë duhet të dinë nënat e ardhshme me të vegjlit në shtëpi. "Njerëzit vazhdojnë të më...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X