Të hamë vezë apo jo? Kjo është dilema e ngjallur nga hulumtimet e fundit të arritura nga analiza e gjashtë studimeve që përfshijnë rreth 30 mijë individë. Studimi, i botuar në New York Times, tregoi se një rritje prej 300 mg kolesteroli në ditë në dietë do të çonte në një rritje të rrezikut:
– 17% për sëmundjet kardiovaskulare;
– 18% për vdekjen e parakohshme për shkak të ndonjë arsyeje.
Shumë kolesterol
185 mg është sasia e kolesterolit të pranishëm në të verdhën e një veze të madhe. Duke konsumuar vetëm gjysmën e të verdhës në ditë, studimi gjeti një rritje në:
– 6% e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare;
– 8% e rrezikut të vdekjes së hershme.
Megjithatë, këto janë rezultate që rrjedhin ekskluzivisht nga vëzhgimet që nuk janë në gjendje të krijojnë marrëdhënie shkak-pasojë.
Rreziku i sëmundjeve
Ajo që del nga ky studim është se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare, koronares, goditjes së zemrës, dështimit të zemrës dhe vdekjes së parakohshme do të rritet në përpjestim me numrin e vezëve të konsumuara çdo ditë. Rezultati i njëjtë me kolesterolin dietik: sa më shumë që kjo yndyrë është e pranishme në dietë, aq më i madh është rreziku që të sëmureni.
Sipas hulumtuesit Robert H. Eckel, një profesor i mjekësisë në Universitetin e Kolorados, puna është shumë më e plotë se në shqyrtimet e mëparshme. Në fakt, do të kishte elemente të mjaftueshëm për të deklaruar se vezët dhe marrja e përgjithshme e kolesterolit me dietën ndikojnë në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe rrezikun e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet.
Vezë: vetëm disavantazhe?
Për autorin kryesor Norrrina B. Allen, profesor i asociuar i epidemiologjisë në Northwestern, ka gjithashtu përfitime nga ngrënia e vezës, pasi ato janë të pasura me aminoacide dhe kripëra minerale. Prandaj, këshilla është që të reduktohet konsumi i numrit të vezëve, mundësisht të verdhat, në dietën tonë të përditshme, pa i eliminuar ato.
Lexo edhe: 15 thashetheme te paverteta rreth vezeve qe nuk duhet t’i kishit besuar kurre
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu