Sa kalori kanë vezët?
Vezët janë një nga ushqimet që mund të gatuhen në shumë mënyra. Ato nuk sugjerohen vetëm për mëngjes. Vezët gjenden në receta sallatash, sanduiçesh, supërash, në ushqime të pjekura etj.
Për fat të mirë, vezët janë më të shëndetshme dhe më të ulëta në kalori sesa mendojnë shumica e njerëzve!
Një vezë e madhe (50 gramë) përmban rreth 72 kalori. Vlera e saktë varet nga madhësia e një veze.
Një ndarje e përgjithshme sipas madhësisë:
- vezë e vogël (38 gramë): 54 kalori;
- vezë të mesme (44 gramë): 63 kalori;
- vezë e madhe (50 gramë): 72 kalori;
- vezë shumë e madhe (56 gramë): 80 kalori.
Mbani mend se kjo është për një vezë pa përbërës të shtuar. Sapo të filloni të shtoni vaj ose gjalpë në një tigan për të gatuar vezën ose për të shërbyer atë së bashku me proshutë, sallam ose djathë, numri i kalorive rritet në mënyrë dramatike.
Ka një ndryshim mjaft të madh në kaloritë midis të bardhës së vezës dhe të verdhës. E verdha e një veze të madhe përmban rreth 55 kalori ndërsa pjesa e bardhë përmban vetëm 17.
Përmbajtja ushqyese
Profili i vlerave ushqyese të vezëve është më shumë sesa vetëm numërimi i kalorive. Edhe këto vlera ndryshojnë nga e bardha në të verdhë.
Proteina
Proteina është thelbësore për rritjen, shëndetin dhe riparimin e muskujve. Është gjithashtu e nevojshme për të prodhuar hormone, enzima dhe antitrupa. Ka 6 gramë proteina në një vezë të madhe. Shumica gjendet në të bardhën e vezës.
Sasia e rekomanduar për proteina është 0.8 gramë për kilogram të peshës trupore. Për shembull, një person që peshon 70 kilogramë ka nevojë për rreth 25gramë proteina në ditë. Një vezë e vetme do të siguronte gati 12 përqind të nevojave të përditshme të proteinës së këtij personi.
Yndyra
Rreth gjysma e kalorive në një vezë vijnë nga yndyra. Një vezë e madhe ka pak më shumë se 5 gramë yndyrë, e cila përqendrohet në verdhën. Rreth 1.6 gram është yndyra e ngopur.
Veza gjithashtu përmban acide yndyrore të shëndetshme omega-3. Sasia e saktë e omega-3 ndryshon në varësi të dietës specifike të pulës që prodhoi atë vezë. Acidet yndyrore omega-3 ndihmojnë në uljen e inflamacionit në trup dhe mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës, kancerin dhe artritin. Ato janë shumë të përqendruara në tru dhe janë tregues i rëndësishëm për performancën e trurit dhe kujtesën.
Kolesteroli
Ju mund të keni dëgjuar se e verdha e vezës ka shumë kolesterol, por ky është një keqkuptim i zakonshëm se kolesteroli është gjithmonë i keq. Kolesteroli në të vërtetë shërben për kryerjen e disa funksioneve vitale në trup. Shumica e njerëzve mund të hanë një vezë ose dy çdo ditë pa pasur ndonjë problem me nivelin e tyre të kolesterolit.
Nëse kolesteroli juaj është tashmë i lartë ose keni diabet, mund të hani katër deri në gjashtë vezë në javë pa asnjë problem, për aq kohë sa nuk konsumoni të tjera ushqime të larta në yndyrë ose kolesterol.
Karbohidratet
Vezët përmbajnë pak karbohidrate (më pak se 1 gram për vezë), kështu që ato nuk janë burim sheqeri ose fibrash.
Vitaminat
Vezët janë një burim i madh i vitaminave B, veçanërisht vitaminat B-2 (riboflavin) dhe B-12.
Vitamina B-12 përdoret nga trupi për të bërë ADN-në, materialin gjenetik në të gjitha qelizat tona. Ajo gjithashtu mban qelizat e gjakut të shëndetshme, mbron nga sëmundjet e zemrës dhe parandalon një lloj anemie të quajtur anemia megaloblastike.
Vetëm ushqimet e kafshëve përmbajnë vitaminë B-12 natyrisht, kështu që nëse jeni vegjetarian, vezët janë një mënyrë e mirë për të siguruar që ju të merrni vitaminë B-12 pa ngrënë mish.
Vezët përmbajnë gjithashtu një sasi të konsiderueshme të vitaminave A, D dhe E, si dhe folati, biotina dhe kolina. Shumica e vitaminave, përveç riboflavinës, gjenden në të verdhën e vezës.
Kolina është një vitaminë e rëndësishme për funksionimin normal të të gjitha qelizave në trupin tuaj. Siguron funksionet e membranave qelizore, veçanërisht në tru. Është e nevojshme në sasi më të mëdha gjatë shtatzënisë dhe të ushqyerit me gji. Një vezë ka afërsisht 147 miligramë kolinë.
Mineralet
Vezët janë gjithashtu një burim i mirë i selenit, kalciumit, jodit dhe fosforit. Seleni, një antioksidant, është i dobishëm për të mbrojtur trupin nga dëmtimet radikale që kanë qenë të lidhura me plakjen, sëmundjet e zemrës dhe madje disa lloje të kancerit.
Siguria e vezës
Vezët janë një nga tetë llojet e ushqimeve që konsiderohen të jenë një alergjen kryesore ushqimor. Simptomat e një alergjie të vezëve që mund të shfaqen menjëherë pas ngrënies përfshijnë:
- acarim të lëkurës në fytyrë ose rreth gojës;
- shumë rrufë;
- kollitje ose shtrëngim në gjoks;
- përzierje, dhimbje barku dhe nganjëherë të vjella;
- një emergjencë e rëndë, kërcënuese për jetën, e quajtur anafilaksi (e rrallë).
Lexo edhe: A eshte e shendetshme te hash veze cdo dite?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu