Peshqit blu ndihmë e madhe për shëndetin e zemrës dhe trurit

0 0

Peshqit blu si sardelet, skumbri, merluci, por edhe salmoni dhe toni, si dhe të gjithë peshqit e pasur me acide yndyrore omega 3, janë të mirë për zemrën dhe trurin nëse hahen të paktën dy herë në javë. Salmoni dhe tuna, megjithëse nuk janë pjesë e peshqve blu, janë të ngjashëm me kategorinë për shkak të vetive të tyre ushqyese.

Studimi në të gjithë botën zgjati 9 vjet

Ky është rezultat i një studimi nga një grup studiuesish nga Universiteti McMaster në Hamilton (Kanada) i sapo botuar në Journal of American Medical Association Internal Medicine. U ekzaminuan 191,558 njerëz, 51,000 prej të cilëve kishin probleme me zemrën.

Mostra, që vinin nga 58 vende të ndryshme, u monitorua për 9 vjet në lidhje me konsumin e peshkut dhe ushqimeve të tjera, duke bërë lidhjen më pas me kushtet shëndetësore.

175 gram peshk në javë janë mjaftueshëm

Kërkimet treguan se vdekjet e papritura dhe nivelet e përgjithshme të vdekshmërisë ishin përkatësisht 21% dhe 18% më të ulëta, midis konsumatorëve të të paktën dy porcioneve të peshkut vajor çdo javë.

Për më tepër, konsumimi i të paktën 175 gramë peshk në javë u shoqërua me një rrezik 16% më të ulët për të pësuar goditje në tru ose sulm në zemër. Nga ana tjetër, marrja e më shumë se 175 g peshk në javë nuk tregoi rritje të ndjeshme të efekteve të dobishme të vëzhguara.

Merita është e DHA-së

Sipas studiuesve, prania e peshkut blu dhe të gjithë atyre peshqve të pasur me omega 3 në tryezë ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe kushteve klinike të shoqëruara me çrregullime të zemrës ose enëve të gjakut.

Merita e përfitimeve shëndetësore të lidhura me zemrën, por edhe sytë dhe trurin, është për shkak të acidit dokosaheksaenoik (DHA), një omega 3 thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e trurit, duke qenë përbërësi kryesor i acideve yndyrore të trurit tonë.

Ekspertët deklarojnë se efektet shëndetësore të peshqve nuk ndryshojnë në varësi të mënyrës së ruajtjes së tyre: të freskët, të ngrirë ose të konservuar, ky ushqim është thelbësor për shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut, si dhe është një burim i shkëlqyeshëm i proteinave dhe një alternativë e shkëlqyeshme për mishin e kuq dhe të përpunuar.

Dieta mesdhetare është dieta më e shëndetshme

Për të përfunduar, Andrew Mente, menaxheri i kërkimit, deklaroi se: “Dieta mesdhetare, e pasur me perime, fruta, bishtajore, arra, fasule, drithëra dhe peshk, përfaqëson një nga zakonet më të shëndetshme të të ngrënit, në gjendje të zvogëlojë rrezikun e problemeve deri te hipertensioni, kolesteroli i lartë dhe sëmundjet e zemrës”.

OBSH (Organizata Botërore e Shëndetësisë) ka përcaktuar se sëmundja kardiovaskulare është shkaku kryesor i vdekjeve në botë, duke shkaktuar afërsisht 17.9 milion vdekje çdo vit.

Lexo edhe: Konsumi i peshkut përmirëson astmën tek fëmijët






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Rreziqet dhe përfitimet e shtatzanisë...

Në vendin tonë, gjithnjë e më shumë gra vendosin të kenë një fëmijë në moshën 40-vjeçare. Disa vendosin të presin deri në këtë moshë për të pasur një fëmijë, disa...

Goditja në tru parandalohet me...

Dihet se edhe ushqimi luan një rol themelor në uljen e rrezikut për të pësuar goditje në tru. Por cilat ushqime të zgjidhni? Një studim i fundit nga spitali "Brigham...

Oraret e gjumit dhe ushqyerjes...

Orari i duhur i gjumit të foshnjës mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të flejë më mirë gjatë natës dhe gjatë dremitjeve të ditës. Kjo faqe ka shembuj të orareve të...

Orari i gjumit për fëmijën...

Disa fëmijë 14 muajsh janë ende duke bërë dy dremitje, megjithëse shumë prej tyre do të kalojnë në vetëm rreth kësaj moshe. Por ky moment mund të marrë kohë edhe...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X