Miliona njerëz në mbarë botën duan patjetër një filxhan kafe në mëngjes për të filluar ditën e tyre.
Kafeja nuk është vetëm një burim i madh i kafeinës që siguron energji, por gjithashtu ka shumë antioksidantë dhe lëndë ushqyese të dobishme.
Një trend i fundit është shtimi i vajit të kokosit në kafe për të marrë më shumë përfitime shëndetësore nga kafeja.
Por a duhet pirë kafeja me vaj kokosi?
Vaji i kokosit është bërë gjithnjë e më popullor në përdorimin e njerëzve që duan një dietë me yndyra dhe pa karbohidrate ketogenike.
Shtimi i këtij vaji në kafe mund t’ju ndihmojë të arrini ose të mbani ketosis, një gjendje metabolike në të cilën trupi juaj përdor ketonet – molekulat e prodhuara nga shkatërrimi i yndyrës – si lëndë djegëse në vend të glukozës (një lloj sheqeri).
Ruajtja e ketosis në një dietë ketogenike ka qenë e lidhur me përfitimet shëndetësore si humbja e peshës, përmirësimi i kontrollit të sheqerit në gjak dhe largimi i rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
Vaji i kokosit mund t’ju ndihmojë të ruani gjendjen ketosis që thamë më sipër, pasi ky vaj është i pasur me yndyra të quajtura trigliceride.
Ky lloj vaji konvertohet më lehtë në ketone sesa trigliceridet e tjera që gjenden nëpër ushqime.
Prandaj, shtimi i vajit të kokosit në kafen tuaj është një mënyrë efektive për t’ju ndihmuar të qëndroni në gjendjen ketosis.
Përfitimet shëndetësore dhe anët negative
Shtimi i vajit të kokosit në kafenë tuaj është një mënyrë e thjeshtë për të korrur përfitimet shëndetësore të të dy këtyre produkteve.
Ja se si shtimi i vajit të kokosit në kafe mund të përmirësojë shëndetin:
- Ky lloj vaji mund të përshpejtojë metabolizmin tuaj, gjë që mund të rrisë numrin e kalorive që ju digjni në një ditë.
- Mund të përmirësojë nivelet e energjisë. Kafeja përmban kafeinë, e cila mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të lodhur.
- Mund të ndihmojë në mbajtjen e zorrëve të shëndetshme. Vaji i kokosit dhe përbërësit e kafesë si kafeina dhe acidet klorogjenike mund të ndihmojnë në stimulimin e zorrëve dhe të mbajnë sistemin tuaj të tretjes të shëndetshëm.
- Mund të ndihmojë në ngritjen e kolesterolit HDL (të mirë). Disa studime kanë gjetur se vaji i kokosit mund të rrisë nivelet e kolesterolit të mirë, i cili është mbrojtës kundër sëmundjeve të zemrës.
Sidoqoftë, shtimi i vajit të kokosit në kafe ka gjithashtu anët negative.
- Shumë njerëz që e shtojnë atë në kafenë e tyre të mëngjesit e përdorin si një zëvendësim të mëngjesit. Të bësh kështu do të thotë të humbasësh shumë ushqyes të rëndësishëm që do të merrnit nga konsumimi i një mëngjesi më të balancuar.
- Për më tepër, vaji i kokosit përmban shumë kalori dhe do të duhej kohë për t’i djegur. Përveç kësaj, ndërkohë që efekti i kombinuar i vajit të kokosit dhe kafesë mund të rrisë metabolizmin tuaj, ka më shumë gjasa që të fitoni peshë nëse nuk llogarisni kaloritë shtesë.
- Për më tepër, disa probleme të caktuara mjekësore si problemet e fshikëzës së tëmthit ose pankreasit mund të bëjnë që të kufizoni marrjen tuaj të yndyrave.
- Vaji i kokosit është shumë më efektiv kur e përdorni atë për të zëvendësuar yndyra më pak të shëndetshme në dietën tuaj, siç janë ato nga ushqimet e përpunuara.
Lexo edhe: Si ta bej kafen dietike?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu