X

Kryesore

Sprai për hundët mund të trajtojë depresionin, ja se si.

Një sprai për hundët mund të jetë një mënyrë e re për të trajtuar depresionin. Bazuar në një qetësues që njihet si qetësues i kalit, ky sprai kërkon vetëm dy orë për të shëruar depresionin, shumë më shpejt se ç’mund të shërojnë medikamente të tjera.

Ky lëng përmban një përbërës të quajtur esketaminë, i cili mendohet të veprojë në glutamat kimike të trurit për të rivendosur lidhjet mes qelizave të trurit. Përdoret në doza shumë më të vogla se sa ketamina e drogës që zakonisht shitet në rrugë në mënyrë të paligjshme.

Lajmërimi është bërë në SHBA nga Food and Drug Administration, javën e kaluar kur u miratua përdorimi i këtij sprai për pacientët me depresion që nuk i përgjigjen trajtimeve të tjera.

Depresioni është një çrregullim i humoreve që shkaktojnë ndjenja të vazhdueshme të trishtimit dhe humbjes së interesit. Depresioni klinik vlerësohet se prek 1 në 15 të rritur në të njëjtën periudhe.

Ky është rezultat i ndryshimeve në kiminë e trurit, dhe shkaqet variojnë nga gjenetika dhe ndryshimet në nivelet e hormoneve, deri te problemet kronike mjekësore, stresi etj.

Trajtimet më të zakonshme janë medikamentet që quhen frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRI). Këto funksionojnë për disa – por jo për të fjithë pacientët.

Ndërsa shumica e barnave ekzistuese veprojnë në serotoninën kimike të trurit, e cili është i përfshirë në rregullimin e gjendjes humane, esketamina vepron në një tjetër substancë kimike si glutamate.

Hulumtimet kanë treguar se problemet në lidhjet ndërmjet qelizave nervore në tru mund të çojnë në depresion. Një teori është se kjo sëmundje është e lidhur me një humbje të qelizave nervore në rajonet e trurit që kontrollojnë humorin dhe emocionet, ndoshta si rezultat i stresit.

Esketamine funksionon duke bllokuar glutamatin e tepërt në tru dhe kjo mendohet se riparon dhe rivendos qelizat nervore.

Një studim i ri, i raportuar në Journal of Research Psikiatrike, analizoi të dhënat në mbi 14 pacientë që ju ishte dhënë esketamine.

Rezultatet treguan se katër nga shtatë personat që përdorin këtë sprai ndaj trajtimit.

Normalisht që nevojiten studime më të gjera për të kuptuar plotësisht rreziqet e përdorimit të këtij ilaçi. Megjithatë, është me të vërtetë emocionuese që, pas shumë vitesh, më në fund kemi një antidepresant që vepron me një mekanizëm tërësisht të ri në tru.

Lexo edhe: Te jesh ne depresion gjate shtatzanise

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
dalja e dhembeve, si ta ve femijen ne gjume, gjumi dhe dalja e dhembeve
Si ta vendosni në gjumë foshnjën tuaj gjatë periudhës që po i dalin dhëmbët?

Dhëmbët e foshnjave fillojnë të rriten midis katër dhe shtatë muajve pas lindjes së tyre. Si një nënë ju sigurisht...

Close