Është verë, që do të thotë se është sezoni i sallatave freskuese dhe të shëndetshme. Nëse ju mungon frymëzimi kur vjen puna te idetë e sallatës, këtu do të gjeni disa ide që nuk do t’ju zhgënjejnë.
Salmon
Kjo sallatë e shijshme ka shumë përfitime shëndetësore dhe mund të përdoret nëse keni shumë mysafirë për të ngrënë. Konsumi i peshkut përmirëson nivelin hormonal, kujtesën, ul rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të moshës dhe Alzheimer.
Përbërësit
- 2 fileto prej 120g salmoni;
- 300g fasule;
- 2 vezë;
- 8 ullinj të zinj;
- një dorë sardele;
- gjysma e limonit të freskët ose lëng limoni;
- mustardë;
- 1 hudhër;
- vaj ulliri;
- djathë.
Përgatitja
- Vendoseni salmonin, në tigan me ujë të valuar të kripur, të mbuluar, pastaj me avull për 8 minuta.
- Shtoni fasulet për 6 minuta.
- Me ngadalë hidhni vezët dhe përgatitini pikërisht për 5 ½ minuta.
- Ndërkohë pastroni ullinjtë nga bërthama dhe pritini në copa.
- Hiqni salmonin. Më pas vezët dhe fasulet.
- Ftohni vezët nën ujë të rrjedhshëm të ftohtë, pastaj pritini në gjysmë.
- Hiqni lëkurën e salmonit.
- Shtojini fasulet, vezët, ullinjtë. Sipër shtoni sardelet.
Sallatë me patate me vaj zhardhokësh dhe lule të ngrënshme
Përbërësit
- 450 gramë patate të reja, të pastra, por me lëkura;
- 4 lugë majonezë;
- 2 lugë krem djathi;
- vaj zhardhoku;
- kripë dhe piper për shije;
- qepë të njoma të copëtuara;
- lule të freskëta ushqimore të ndryshme.
Përgatitja
- Zieni patatet për 10 minuta ose deri sa të zbuten. Pasi të ftohen, pritini në kubikë.
- Përzieni majonezën, kremin e djathit dhe vajin e zhardhokut derisa të përftoni një salcë të trashë kompakte.
- Vendoseni patatet në një tas të madh dhe shtoni salcën e përgatitur. Përziejini mirë, por me kujdes që të mos shtypni patatet, shtoni qepët e njoma dhe lulet dhe mund t’i shërbeni.
Sallatë Quinoa me shegë dhe fistikë
Kjo sallatë e freskët mund të shoqërojë shumë mirë çdo lloj pjatë.
Përbërësit
- 70 gramë arra me fistikë;
- 1 qepë e kuqe;
- 70 gramë rukola;
- 225g quinoa të gatshme për të ngrënë;
- 100 gramë qepë;
- 100 gramë shegë;
- lëng limoni;
- hudhër e grirë;
- vaj ulliri;
- kripë dhe piper.
Përgatitja
- Filloni duke copëtuar gradualisht qepën.
- Pastaj butësisht vendosni qepët dhe fistikët në zjarr me pak vaj ulliri, jepni një ngjyrë të karamelizuar, pa i thekur shumë.
- Lërini të ftohen.
- Përzieni lëngun e limonit me vaj ulliri.
- Shtoni hudhrën, kripën dhe piperin dhe trazojini mirë.
- Përziejini të gjitha bashkë.
- Shtoni qepë të gjalla.
- Shoni përbërësit dekorative si shegët.
Sallatë mesdhetare
Kjo recetë është ideale për një drekë të lehtë ose si pjatë dytësore.
Përbërësit
Për tortillën
- 50 ml vaj ulliri;
- 1 qepë e kuqe e madhe;
- 250 gramë patate;
- 2 speca të mëdha (jo të gjelbra);
- 6 vezë të mëdha;
- 100 gramë feta;
- erëza.
Për sallatën:
- lulet e sallatës sipas zgjedhjes suaj;
- ¼ kastravec i madh;
- domate të prera;
- ullinj;
- 100 gramë feta, i shkrirë;
- uthull e kuqe;
- mustardë;
- nenexhik;
- piper dhe kripë.
Përgatitja
- Prisni hollë patatet, qepët, shtojini piper të kuq dhe vendosini në furrë të nxehtë në 180 gradë Celsius për 25 minuta.
Ndërkohë, rrihni vezët, shtoni piper dhe kripë.
- Hiqni perimet nga furra.
- Vendsoni vezët pnë furrë.
- Bëni salcën me përbërësit e tjerë dhe erëza.
- Pritini tortillën në pjesë dhe vendosni sallatën sipër.
Lexo edhe: Sallata me domate e kastravec sapo u permiresua
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu