X

Kryesore

Rrjetet sociale rrezikojnë gjumin dhe shkollën e fëmijëve

 

Adoleshentët e ditëve të sotme mund të vënë në rrezik shëndetin dhe arsimin e tyre duke shpenzuar shumë kohë në mediat sociale në kohën e gjumit, sipas një studimi të madh për zakonet e gjumit të adoleshentëve.

Më shumë se një e treta e adoleshentëve kaloi të paktën tre orë në ditë në mediat sociale, një e pesta e të cilëve i kushtonte të paktën pesë orë aktivitetit, zbuluan studiuesit. Ata që shpenzonin në mediat sociale tre orë ose më shumë në ditë, kishin më shumë gjasa t’i zinte gjumë më vonë.

Kjo sjell rezultate më të dobëta akademike dhe emocionale. Gjumi i pamjaftueshëm në adoleshencë është i lidhur me një sërë problemesh të shëndetit mendor, obezitetit dhe performancës së dobët në shkollë.

Sipas studimit, ata që përdornin më shumë mediat sociale gjithashtu u zgjuan më shumë gjatë natës, një problem që mund të nxitet ose përkeqësohet, nga gjumi i adoleshentëve duke u shqetësuar nga njoftimet dhe tundimi për të vazhduar bisedat në internet në orët e hershme të mëngjesit.

Raporti i studimit bën thirrje për mbështetje për të rinjtë për t’i ndihmuar ata të gjejnë një ekuilibër ndërmjet mediave sociale dhe një pushimi të mirë të natës, veçanërisht në netët kur duhet të shkojnë të nesërmen në shkollë.

Sipas raportit, mesatarja e të rinjve kalon një deri në tre orë në mediat sociale çdo ditë. Një e treta, kryesisht djem, kaloi më pak se një orë në ditë. Përdorimi i mediave sociale u klasifikua si “i lartë” për 14% të cilët ishin për 3-5 orë dhe “shumë i lartë” për 21% që ishin në pesë ose më shumë orë. Vajzat kishin më shumë gjasa se djemtë të jenë përdoruese “të rënda”, me 28% në pesë orë ose më shumë në krahasim me vetëm 14% të djemve.

Studimi nuk fajëson mediat sociale për privimin e gjumit të adoleshentëve, por ata në kategoritë e përdorimit “të lartë” dhe “shumë të lartë”kishin 17% dhe 68% respektivisht më shumë gjasa të bien në gjumë pas orës 11:00 në netët shkollore sesa adoleshentët që i përdornin mesatarisht rrjetet sociale. Të dy grupet ishin më të prirur të zgjoheshin vonë, pas orës 8, në ditët e shkollës.

Ata që i përdornin më pak mediat sociale, kishin më pak të ngjarë të binin në gjumë vonë ose të zgjoheshin me vonesë në mëngjes, duke sugjeruar se përdorimi minimal ishte më i miri për një pushim të mirë të natës.

Mediat sociale u lidhën gjithashtu me cilësinë më të ulët të gjumit, me përdoruesit më të zellshëm që zgjoheshin më shumë gjatë natës.

Lexo edhe: Rrjetet sociale, fotot dhe efektet po krijojne crregullime te njerezit

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, Sjellja dhe zhvillimi i femijeve
diabeti gestational, gjinia e femijes
Nënat që presin djem janë më të rrezikuara nga kjo sëmundje

  Ende nuk e dimë pse, por tani është provuar nga të dhënat: një fëmijë në barkun e nënës mund...

Close