X

Kryesore

Myku ne goje

Myku në gojë mund të shfaqet në të gjitha moshat dhe mund të shkaktohet nga shumë faktorë. Shtresa e bardhë që mbulon gjuhën është e përbërë nga qelizat e vdekura dhe mikroorganizmave, më shpesh bakteret të cilat mbeten të depozituara në organ.

Gjuha e bardhë është një sinjal që nuk duhet të neglizhohet. Sigurisht që nuk është e nevojshme të alarmohemi sepse shkaku mund të jetë shumë i vogël ose aspak i rëndë, siç është higjiena orale.

Megjithatë mund të shkaktohet edhe nga marrja e medikamenteve  të caktuara ose nga infeksionet në gojë. Më të prekur nga ky çrregullim janë duhanpirësit, diabetikët, gratë shtatzëna dhe personat që kanë të vendosur proteza.

Myku në gojë: shkaqet më të zakonshme

Gjuha e bardhë shpesh shoqërohet me thatësi dhe me frymëmarrje me aromë të keqe. Ndër sëmundjet që mund të jenë shkaku i këtij çrregullimi janë embrionet, leukoplakia dhe ethet e kuqe.

Kur gjuha e bardhë është në mëngjes dhe jo konstante shkaku është leukoplakia, që ndodh kryesisht tek duhanpirësit. Për fat të mirë në shumicën e rasteve lënia e duhanit është e mjaftueshme për ta shmangur këtë gjë. Një infeksion streptokokal, më i njohuri si ethet e kuqe, shkakton një ndryshim në paraqitjen e gjuhës tek foshnjat dhe fëmijët parashkollor. Në fazën e parë të sëmundjes në sipërfaqen e gjuhës shfaqet një shtresë e bardhë.  Një dietë e çrregullt dhe shqetësimet metabolike mund të “ngjyrosin” gjuhën e bardhë sidomos me ndryshimin e florës bakteriale.

Çfarë duhet të bëjmë për mykun e gojës?

Higjiena e gojës

Siç është përmendur më sipër myku i gojës është një simptomë dhe si e tillë duhet të konsiderohet dhe vlerësohet nga një mjek i cili do të identifikojë shkakun. Në rast të infektimit është e qartë se do të ndërmerret terapia farmakologjike. Pavarësisht nga shkaku, shplajeni gojen me ujë të kripur të ngrohtë, 2 ose 3 herë në ditë. Higjiena e gojës është shumë e domosdoshme dhe pastrimi i gjuhës mund të ndihmojë në pastrimin nga myku.

Lexo edhe: Si te trajtojme mykun e gojes tek bebet

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
Krimbat e zorreve
Si te trajtojme parazitet e zorreve?

Për të eliminuar parazitët e zorrëve duhet të eleminoni sheqernat, alkoolin, produktet e qumështit dhe të reduktoni konsumin e hidrateve të karbonit...

Close