X

Kryesore

Ekspertët ngrenë alarmin: fëmijët e sotëm nuk vrapojnë ose kërcejnë

Ekspertët flasin për analfabetizmin motorik, pikërisht sepse nga pikëpamja motorike tek fëmijët, lëvizjet themelore po dështojnë. Brezat e sotëm rrinë shumë ulur: fëmijët nuk garojnë apo të bëjnë kërcime. Pra, këtu është alarmi.

Analfabetizmi motorik

Fëmijët e sotëm kanë mangësi të rënda motorike që përkeqësohen nga viti në vit. Ekspertët, në fakt, flasin për analfabetizmin motorik dhe nisin të dhëna të vërteta shqetësuese. Mjafton të thuhet se 18.8% e fëmijëve të moshës 6 deri në 10 vjeç nuk e kanë praktikuar sportin në vitin 2017. Por të dhënat me të vërtetë shqetësuese kanë të bëjnë me grupin e moshës prej 3 deri në 5 vjet, sepse pothuajse 50% e fëmijëve nuk bjën asnjë lloj aktiviteti fizik.

Alarmi i ekspertëve

Ekspertët paralajmërojnë se fëmijët rrinë shumë ulur dhe gjithnjë e më pak i përkushtohen sportit.

Fëmijët e sotëm kanë vështirësi në lidhje me hapësirën dhe aftësinë për të lëvizur. Ushtrimet që duken të parëndësishme, si kollotumba, duhet t’i praktikojnë fëmijët tuaj.

Për këtë arsye është shumë e mirë ideja e futjes së edukimit fizik si lëndë shkollore në të gjitha klasat fillore. Kjo është pikërisht grupmosha në të cilën krijohen zakone të qëndrueshme. Duke pasur parasysh se obeziteti  tek fëmijët rritet edhe për shkak të një stili jetese shumë të qetë si dhe një diete të parregullt, duke filluar ushtrimin e sporteve që në moshë të hershme, mund të rrisim fëmijë vërtet të shëndetshëm.

Duke iu kthyer çështjes së kollotumbave, Sergio Dugnani, profesor i Shkencave të Lëvizjes në Universitetin e Milanos, gjithashtu shprehet:

Në klasën e gjashtë, dy nga tre djem nuk e dinin se si të kryenin një ushtrim të tillë: Ata ndaleshin, shtrembëroheshin dhe binin në njërën anë.

Aftësitë motorike të të vegjëlve po pakësohen gjithnjë e më tepër. Në këtë nivel me kalimin e viteve, fëmijët mund të arrijnë shkallën zero të aftësive motorike.

Mario Bellucci, një nga autorët e studimit, tha se shumë fëmijë nuk vrapojnë dhe ecin shumë pak gjatë ditës. Pra e rëndësishme për të ndaluar gjithë këtë është të edukojmë fëmijët në atë mënyrë që të nisin lëvizjet që në moshë të hershme.

Lexo edhe: Ushtrimet fizike ndihmojne ne zhvillimin e trurit te femijeve

Comments

comments

Me shume ne: Femija, Sjellja dhe zhvillimi i femijeve
dhemb femija (1)
Dhëmbët e qumështit mund të ndihmojnë për të kuptuar nëse fëmijët kanë rrezik të preken nga problemet mendore

Dhëmbët e fëmijëve mund të përdoren për të identifikuar ata  fëmijë që rrezikojnë të zhvillojnë probleme të shëndetit mendor, thotë...

Close