X

Kryesore

Dhimbjet e gjoksit

Dhimbja e gjirit, një ankesë e zakonshme mes grave, mund të përfshijë një ndjeshmëri pak më të lartë në pjesën e gjirit, dhimbjen e mprehtë të djegies ose ngushtësinë në ind. Dhimbja mund të jetë e vazhdueshme ose mund të ndodhë vetëm herë pas here.

Dhimbja e gjoksit mund të jetë nga shumë e butë deri në dhimbje shumë e rëndë. Mund të ndodhë:

 • Vetëm disa ditë në muaj, para periodave, Kjo dhimbje është normale, e butë dhe prek të dy gjinjtë.
 • Një javë ose më shumë çdo muaj, duke filluar para periodave dhe ndonjëherë duke vazhduar me ciklin tuaj menstrual. Dhimbja mund të jetë e moderuar ose e rëndë dhe ndikon në të dy gjinjtë.
 • Gjatë gjithë muajit, jo lidhur me ciklin tuaj menstrual.

Dhimbja e gjirit është më e zakonshme tek gratë e reja që nuk kanë përfunduar menopauzën.

Në pjesën më të madhe të rasteve dhimbja e gjirit sinjalizon një gjendje beninje të gjirit dhe rrallë është tregues i kancerit të gjirit. Megjithatë, dhimbja e pashpjegueshme e gjirit që nuk largohet pas një ose dy cikleve menstruale ose që vazhdon pas menopauzës duhet të vlerësohet nga mjeku juaj.

Simptomat

Shumica e rasteve të dhimbjes së gjirit klasifikohen si ciklike ose jo-ciklike. Secila ka karakteristika të dallueshme.

Karakteristikat e dhimbjeve të gjirit

 

Dhimbje ciklike Dhimbje jociklike
Qartazi e lidhur me ciklin menstrual Nuk lidhet me ciklin menstrual
Pershkruhet si dhimbje e shurdhët, e rëndë Përshkruhet si dhimbje djegëse
Shpesh shoqërohet me enjtje të gjirit Konstante ose me ndërprerje
Zakonisht prek të dy gjinjtë Zakonisht prek vetëm njërin gji
Intesifikohet deri në dy javë para peridoave, pastaj lehtësohet Ka më shumë gjasa të prekë gratë pas menopauzës
Ka më shumë gjasa të prekë moshën 20-30 vjeçare para menopauzës dhe gratë në të 40 gjatë menopauzës

 

Kur duhet të shkoni te mjeku?

 • Nëse dhimbja vazhdon çdo ditë për më shumë se dy javë;
 • Ndodh në një zonë specifike të gjirit;
 • Duket se përkeqësohet me kalimin e kohës;
 • Ndërhyn në aktivitetet e përditshme.

Megjithëse rreziku i kancerit të gjirit është i ulët te gratë, simptoma kryesore e të cilit është dhimbja e gjirit, nëse mjeku juaj rekomandon një vlerësim, është e rëndësishme ta ndiqni.

Shkaqet e dhimbjeve të gjirit

Ndonjëherë, nuk është e mundur për të identifikuar shkakun e saktë të dhimbjes së gjirit. Faktorët kontribues mund të përfshijnë një ose më shumë nga këto:

 • Hormonet riprodhuese. Dhimbja ciklike e gjirit duket të ketë një lidhje të fortë me hormonet dhe ciklin tuaj menstrual. Dhimbja ciklike e gjirit shpesh zvogëlohet ose zhduket me shtatzëninë ose menopauzën.
 • Struktura e gjirit. Dhimbja jociklike e gjirit shpesh rezulton nga ndryshimet që ndodhin në kanalet e qumështit ose gjëndrat e qumështit. Kjo mund të rezultojë në zhvillimin e cisteve të gjirit.
 • Mosbalancimi i acidit yndyror. Një çekuilibër i acideve yndyrore brenda qelizave mund të ndikojë në ndjeshmërinë e indit të gjirit ndaj hormoneve qarkulluese.
 • Përdorimi i ilaçeve. Disa medikamente hormonale, duke përfshirë disa trajtime të infertilitetit dhe pilula të kontrollit të lindjes, mund të shoqërohen me dhimbjen e gjirit.
 • Madhësia e gjirit. Gratë me gjinjtë e mëdhenj mund të kenë më shumë dhimbje gjiri.
 • Kirurgjia!Dhimbja e lidhur me kirurgjinë e gjirit ndonjëherë mund të zgjasë edhe pasi plaga e operacionit është shëruar.

Lexo edhe: Protezat e gjirit rrisin rrezikun e kancerit

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, slider
nena kur qan bebi, truri i nenes, cfare ndodh me nenen kur qan femija
Çfarë ndodh me trurin e nënës kur qan foshnja?

Çfarë ndodh me nënën kur fëmija qan? A pëson ajo ndryshime në një nivel fizik? Shkenca tregon që po. Sipas...

Close