Siç kanë treguar studimet, zgjedhja e grupeve të caktuara të ushqimit dhe pijeve mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit dhe parandalimin e sëmundjeve të caktuara.
Bright Side ka ndarë nga ushqimet dhe pijet që mund të jenë burim i dobishëm i ushqyesve dhe që do t’ju kontribuojnë që të keni një trup të shëndetshëm.
- Uji me limon rrit metabolizmin dhe rrit humbjen e peshës.
Uji me limon është shumë thelbësor në procesin e tretjes pasi ndërsa plakemi, sasia e acideve në stomakun tonë zvogëlohet. Një studim tregon se mbi 30% e grave u zbulua se kishin gastrit atrofik, që është një gjendje që shkaktohet nga pak ose aspak acid stomak.
Limonët janë të shkëlqyeshëm për humbjen e peshës pasi ato janë të mbushura me aromatizues, por fatmirësisht pa kalori – lëngu i një limoni të tërë ka vetëm 12 kalori, një e treta e vlerës së rekomanduar ditore të vitaminës C. Por është më shumë sesa thjesht një dietë; ndihmon jo vetëm në humbjen e peshës pasi ju por edhe të luftoni urinë, si dhe të detoksifikoni mëlçinë.
Aromatizuesit e agrumeve në acidin e limonit gjithashtu kanë aftësi detoksifikuese që ndihmojnë në luftimin e kancerit dhe zvogëlimin e inflamacionit.
- Çaji i gjetheve të mjedrës ndihmon në zvogëlimin e ngërçeve menstruale.
Çaji i gjetheve të mjedrës, i njohur edhe si barishtja e gruas, është një pije e njohur që është e dobishme për shëndetin e grave pasi është natyrshëm i pasur me vitamina dhe minerale të domosdoshme për trupin e femrës. Ai përmban hekur, kalcium, kalium, vitamina B, A, C dhe E.
Zakonisht përdoret nga gratë shtatzëna për të lehtësuar dhe shkurtuar kohën e lindjes së tyre, por gjithashtu është vërtetuar se lehtëson simptomat e sindromës paramestruale (PMS), gjakderdhjes së madhe dhe ngërçeve të dhimbshme. Kjo është për shkak të vitaminave dhe mineraleve të larta që çaji përmban që balancojnë hormonet dhe forcojnë muret e mitrës. Kur bëni çajin, gjithmonë mund të shtoni mjedra të freskëta për aromë shtesë.
- Brokoli lufton rrudhat
Brokoli është një super ushqim që zgjidh probleme të ndryshme që dëmtojnë shëndetin tuaj. Një filxhan brokoli ka 100% të vitaminave që janë thelbësore për prodhimin e kolagjenit. Kolagjeni i jep lëkurës elasticitetin e saj. Është gjithashtu i pasur me vitaminë A, e cila ndihmon në rinovimin e qelizave dhe ndihmon që qelizat e vjetra të lëkurës të zëvendësohen me të reja.
- Gatuani ushqimet tuaja me erëzën e shafranit për të trajtuar infeksionet.
Shafrani i Indisë është një nga bimët medicinale më të studiuara të kohës sonë dhe efektiviteti i tij si ilaç natyral për sëmundjet e zakonshme e ka bërë atë një produkt tepër të popullarizuar dhe të testuar me kohë. Shafrani i Indisë përmban antioksidantë të fuqishëm dhe veti anti-inflamatore. Sidoqoftë, është gjithashtu i njohur për aktivitetin e tij antifungal, antibakterial dhe antiviral. Kështu, rezulton se shafrani i Indisë mund të jetë një trajtues efektiv kundër infeksioneve kërpudhore si candida.
- Arrat keshju ndihmojnë në lëvizjen e muskujve.
Arrat keshju që i gjeni në çdo supermarket janë një burim i mirë i mineraleve, veçanërisht magnezit, kaliumit, fosforit, zinkut dhe selenit, dhe ato përmbajnë pak hekur, mangan dhe bakër që janë të domosdoshëm për punën e zemrës dhe muskujve tuaj dhe janë të rëndësishme për lëvizjen e lëngut në trup.
Arrat keshju përmbajnë rreth 12 gram yndyrë, përfshirë 2 gram yndyrë të ngopur, që konsiderohet relativisht “yndyrë e mirë” nga ushqyesit. Në krahasim me arrat e tjera, si arrat, kikirikët etj. keshjutë kanë më pak yndyrë.
6.Kuinoa forcon gjëndrat e flokëve.
Kuinoa është një ushqim i bazuar në bimë që siguron proteina të plota, plus fibra. Konsiderohet gjithashtu si një kokërr e plotë dhe një superushqim.
Bota që konsumon ushqim shëndetësor është e fiksuar me shtimin e saj në sallata dhe përdorimin e kuinoas si një zëvendësues i orizit.
Përmbajtja e lartë e proteinave mbron dhe ushqen gjëndrat e flokëve ndërsa përbërësit e tjerë hidratojnë lëkurën dhe flokët. Ato formojnë një shtresë të padukshme mbi flokët për ta mbrojtur atë nga kushtet e mjedisit si ndotja dhe pluhuri.
- Ngrënia e ushqimeve që përmbajnë Omega 3 zvogëlon sëmundjet e zemrës.
Ekzistojnë një numër ushqimesh që janë të pasura me acide yndyrore Omega 3 dhe më të zakonshmet janë ushqimet e detit si:
salmon
ton
trofta
sardelet
Ushqimet që janë të pasura me Omega 3 përmbajnë acid eikosapentaenoik, acid dokosheksaenik dhe acide EPA. Acidet ndihmojnë në përfitime të ndryshme shëndetësore për shëndetin e grave, si zhvillimi i foshnjave në bark dhe gjithashtu zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Ka edhe ushqime të tjera me acide yndyrore të shtuara Omega 3 që mund t’i merrni si pije si qumështi, kosi, dhe pijet e sojës.
Lexo edhe: 7 mjetet shtëpiake që po i bëjnë problemet tuaja shëndetësore më keq se më parë!
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu