10 vlerat ushqyese të kuinoas

0 0

Kuinoa (quinoa), 10 vlerat ushqyese të saj.

  1. Shumë përbërës ushqyes

Kuinoa është një kulture drithi që rritet nga farërat e saj të ngrënshme. Kjo është përmbajtja në lëndë ushqyese në 1 filxhan (185 gramë) të kuinoas:

  • Proteina: 8 gramë.
  • Fibra: 5 gramë.
  • Mangan: 58% e sasisë ditore të rekomanduar.
  • Magnez: 30% e sasisë ditore të rekomanduar.
  • Fosfori: 28% e sasisë ditore të rekomanduar.
  • Folat: 19% e sasisë ditore të rekomanduar.
  • Bakër: 18% e sasisë ditore të rekomanduar.
  • Hekur: 15% e sasi sasisë ditore të rekomanduar AZHR.
  • Kaliumi 9% e sasisë ditore të rekomanduar.
  • Mbi 10% për vitaminat B1, B2 dhe B6.
  • Sasi të vogla të kalciumit, B3 dhe vitaminë E.

Ka një total prej 222 kalorish, me 39 gramë karbohidrate dhe 4 gramë yndyrë. Gjithashtu përmban një sasi të vogël të acideve yndyrore omega-3. Quinoa është jo-OMGJ, pa gluten dhe zakonisht rritet në mënyrë organike.

  1. Përmban komponime (substanca)bimore si Quercetin dhe Kaempferol

Kjo përfshin antioksidantë të bimorë të quajtur flavonoidë, të cilat kanë treguar se ofrojnë përfitime të ndryshme shëndetësore. Dy flavonoidet që janë studiuar veçanërisht mirë janë quercetin dhe kaempferol, të dyja të gjetura në sasi të mëdha në kuinoa. Këto molekula të rëndësishme kanë treguar se janë anti-inflamatore, anti-virale, anti-kancerogjene dhe efektet anti-depresive në studimet e kafshëve.

  1. Shumë e lartë në fibra

Një përfitim tjetër i rëndësishëm i kuinoas është përmbajtja e lartë e fibrave.

Një studim që shihte 4 varietetet e kuinoas gjeti një gamë prej 10-16 gramë fibër për çdo 100 gramë të saj. Kjo është e barabartë me 17-27 gramë për filxhan, e cila është shumë e lartë: më shumë se dy herë më e lartë se shumica e ushqimeve të tjera.

  1. Nuk përmban gluten

Sipas një studimi të vitit 2013, rreth një e treta e njerëzve në SHBA po përpiqen të minimizojnë ose shmangin glutenin. Një dietë pa gluten mund të jetë e shëndetshme, për aq kohë sa ajo është e bazuar në ushqime që janë natyrshëm pa gluten. Problemet lindin kur njerëzit hanë ushqime pa gluten të bëra me niseshte të rafinuar. Këto ushqime nuk janë më të mira se homologët e tyre që përmbajnë gluten. Shumë studiues kanë kërkuar kuinoa si një përbërës i përshtatshëm në dieta të tilla.

  1. Shumë e pasur me proteina, me të gjitha aminoacidet esenciale

Proteinattë përbëranga aminoacidet, nëntë nga të cilat quhen esenciale, pasi trupi juaj nuk mund t’i prodhojë ato dhe duhet t’i marrë përmes dietës. Nëse një ushqim përmban të gjitha, nëntë aminoacidet esenciale, mund tëkonsiderohet si një proteinë e plotë. Problemi është se shumë ushqime bimore janë të mangëta në aminoacide të caktuara esenciale, siç është lizina. Megjithatë, kuinoa bën përjashtim për këtë, sepse përmban sasi të mjaftueshme të të gjitha aminoacideve esenciale. Për këtë arsye, është një burim i shkëlqyer i proteinave.

  1. Ka një indeks glicemik të ulët, i cili është i mirë për Kontrollin e Sheqerit të Gjakut

Indeksi glicemik është njënjësi matësë se sa shpejt ushqimet rrisin nivelet e sheqerit në gjak. Ushqimet që janë të larta në indeksin e glicemik mund të stimulojnë urinë dhe të kontribuojë në mbipeshë. Ushqime të tilla kanë qenë gjithashtu të lidhura me shumë sëmundje të zakonshme, kronike, perëndimore si diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës. Kuinoa ka një indeks glicemik prej 53, i cili konsiderohet i ulët.

  1. E pasur me minerale të rëndësishme si hekuri dhe magnezi

Kuinoa është shumë e lartë në të 4 mineralet, veçanërisht magnez, në një filxhan gjenden 185 gramë magnez, që siguron rreth 30% të sasisë së nevojshme ditore. Problemi është se ajo gjithashtu përmban një substancë të quajtur acid fitik, i cili mund t’i lidhë këto minerale dhe të zvogëlojë absorbimin e tyre.

Sidoqoftë, duke larë kuinoan para gatimit, ju mund të zvogëloni përmbajtjen e acidit fitik dhe t’i bëni këto minerale më shumë të absorbueshme.

  1. Ka efekte të dobishme në metabolizëm

Duke pasur parasysh përmbajtjen e saj të lartë ushqyese të dobishme, kuinoa mund të përmirësojë shëndetin metabolik.

  1. Shumë e lartë në antioksidantë

Kuinoa është shumë e lartë në antioksidantë, të cilat janë substanca që neutralizojnë radikalet e lira dhe besohet se ndihmojnë në luftimin e plakjes dhe shumë sëmundjeve.

  1. Mund t’ju ndihmojë të humbni peshë

Në mënyrë që të humbni peshë, ju duhet të merrni më pak kalori se sa digjini.

Disa ushqime mund të nxisin humbjen e peshës, ose duke rritur metabolizmin ose reduktimin e oreksit. Kuiona është e lartë në proteina, të cilat mund të rrisin metabolizmin dhe zvogëlojnë ndjeshëm oreksin. Sasia e lartë e fibrave mund të rrisë ndjenjën e ngopjes, duke ju bërë të merrni më pak kalori.

Sallata me kuinoa për stinën e verës

Lexo edhe: Vlerat ushqyese te manaferrave






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

10 ushqimet më të mira...

Këto 10 ushqimet e para janë ideale për fëmijën tuaj sepse janë plot me lëndë ushqyese thelbësore, me çmime të arsyeshme, të lehta për t'u përgatitur dhe të shijshme. Avokadot...

Vaji i ullirit: zbulohet një...

Krahas vetive të njohura nutraceutike, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura dhe përbërjeve fenolike, vaji i ullirit ka edhe një veprim të fuqishëm antimikrobik kundër...

Vaji i palmës dhe kallamari...

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar...

Dieta e ulët në kalori,...

Një dietë me kalori të ulët duket se ngadalëson rritjen e tumoreve më shumë sesa një dietë ketogjenike. Ky është rezultati i një studimi të fundit nga një grup studiuesish...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X