X

Kryesore

Zgjedhja për të ushqyer me gji ndikon në numrin e fëmijëve që do të lindni

Nënat që zgjedhin të ushqejnë me gji fëmijën e parë, atëherë kanë më shumë gjasa të bëjnë më shumë fëmijë. Kjo është zbuluar nga një studim i Universitetit Cornell i kryer në pothuajse 3700 gra. Para se gratë të bëheshin nëna, ato u pyetën sa fëmijë donin dhe sa shumë prisnin të kishin. Pastaj ekspertët mblodhën informacion për periudhën e laktacionit të fëmijës së parë të secilës.

Ushqyerja për të paktën 5 muaj

Është zbuluar se nënat që ushqejnë me gji fëmijën e parë për të paktën 5 muaj përfundojnë me më shumë fëmijë dhe kanë më pak gjasa të qëndrojnë me një fëmijë të vetëm se gratë që nuk ushqejnë me gji ose kanë ushqyer fëmijën e tyre të parë për një kohë të shkurtër. Kjo u duk e vërtetë pavarësisht nga niveli i arsimit, dhe me të vërtetë është vënë re se nënat më të arsimuara kanë tendencë të vazhdojnë më tej dhënien e gjirit dhe kanë tendencë të arrijnë apo edhe t’i tejkalojnë pritshmëritë e tyre fillestare për numrin e fëmijëve të dëshiruar.

Shumë përfitime

Realizimi i ëndrrës së një familjeje të madhe nuk është arsyeja e vetme për të inkurajuar ushqyerjen me gji, si për fëmijën e parë ashtu edhe për fëmijët e tjerë. Qumështi i gjirit është pa kosto, mbron fëmijën nga shumë sëmundje të tilla si infeksionet gastrointestinale dhe të rrugëve të frymëmarrjes, siguron një jetë të shëndetshme, jo vetëm në fëmijëri, por edhe në moshën e rritur, duke ndihmuar për të parandaluar shumë sëmundje degjenerative dhe kardiovaskulare.

Shkenca thotë se ushqyerja me gji redukton numrin e vdekjeve të papritura të foshnjave deri në 73%.

Ndërprerja shumë herët

Megjithatë, përqindja e grave që ushqejnë me gji, edhe nëse ato janë në rritje, ende nuk është optimale. Vetëm 10% e nënave vazhdojnë të ushqejnë fëmijët me gji përtej 6 muajve, një shifër që mund të përmirësohet shumë, në përputhje me rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Përfitimet për nënën

Ushqyerja me gji është gjithashtu e mirë për nënën, e cila do të jetë më pak e ndjeshme ndaj depresionit në periudhën pas lindjes, më vonë edhe ndaj kancerit të gjirit dhe atij ovarian.

Lexo edhe: Shumica e nenave kane nevoje per ndihme qe te mesojne te ushqejne femijet me gji

Comments

comments

Me shume ne: gjidhenia, Nje guide e pergjithshme
probleme me dhembet, shendeti oral, semundjet e zorreve
Probleme me dhëmbët, mund ta ketë fajin një sëmundje e zorrëve

  Njerëzit me sëmundje inflamatore kronike të zorrëve (si koliti ulcerativ ose sëmundja Crohn) mund të kenë një rrezik më...

Close