Ushqimet e përpunuara po rrisin rrezikun e alergjive

Nje nga arsyet e shtimit te alergjive ushqimore kohet e fundit mund te jete rritja e konsumit te ushqimeve te perpunuara. Ja ç’lidhje ka mes tyre




0 0

Dashuria e njerëzve për ushqimet e përpunuara mund të jetë një nga arsyet për rritjen e theksuar të alergjive ushqimore dekadat e fundit, sipas një studimi të ri.

Duke parë një grup fëmijësh të moshës 6 deri 12 vjeç, hulumtuesit nga Universiteti i Napolit Federico II zbuluan se fëmijët që kishin alergji ushqimore kishin nivele më të larta të ushqimeve shumë të përpunuara nën lëkurën e tyre sesa fëmijët me alergji respiratore ose ata që nuk kishin alergji.

Fajtorët e mundshëm quhen produkte të avancuara të glicatimit, ose AGEs.

Glicatimi është ajo që ndodh kur një molekulë sheqeri lidhet me një proteinë ose yndyrë nën kushtet e ngrohjes. Kjo ndodh kur një biftek merr ngjyrën kafe ose kur skuqni patate në vaj.

Me fjalë të tjera, ata janë të mirë nga aroma dhe shija, por jo gjithçka që është e shijshme, është e mirë për ju. Ushqimet me përpunim të lartë kanë tendencë të përmbajnë nivele më të larta të ABE-ve.

Ekzistenca e niveleve më të larta të ABE-ve në mesin e fëmijëve me alergji mund të çojë drejt një “lidhjeje që mungon” në modelet ekzistuese të alergjive ushqimore, sipas Dr. Roberto Berni Canani, një profesor i asociuar i pediatrisë në Universitetin e Napolit.

Një ekspert tjetër thotë se lidhja mund të jetë me të vërtetë, por faktorë të tjerë gjithashtu kontribuojnë.

“Studimet e mëparshme hodhën hipotezën se burimet dietike të ABE-ve – që gjenden zakonisht në dietat perëndimore – mund të kontribuojnë në përhapjen gjithnjë e më të madhe të alergjive ushqimore. Megjithatë, ka kontribues të shumëfishtë për incidencën në rritje të alergjisë dhe është e rëndësishme që të kuptojmë të gjitha mënyrat që mjedisi ynë ka formuar ndjeshmërinë ndaj alergjisë ushqimore “, tha një tjetër mjeke pediatre.

Pse ka më shumë alergji tani

Pavarësisht nga shkaku i saktë, realiteti është se alergjitë ushqimore janë shtuar gati 200 për qind në 20 vitet e fundit, sipas Dr. Tania Elliott, një bashkëpunëtore e studimit.

“Shkaku është menduar të jetë multifaktorial, duke përfshirë edhe gjenetikën dhe mjedisin,” thotë ajo.

Ka disa faktorë parësorë që mendohet të kontribuojnë në këtë rritje të incidencës alergjike.

Disa prej faktorëve që ndikojnë në shtimin e rasteve të alergjive ushqimore:

Koha e fillimit të ushqimeve. Vonesa në futjen e ushqimeve me rrisk të lartë të alergjive, të tilla si kikirikë dhe vezë, ka të ngjarë të kontribuojë në rritjen e alergjive ushqimore.

Hipoteza e higjienës. Tani jemi të pastër, duke përdorur sapunë antibakterialë dhe dezinfektues. Megjithatë, më shumë ekspozime ndaj mikrobeve mund të kenë ndihmuar sistemin tonë imunitar të bëhet më tolerant.

Ndryshimi i klimës. Mënyra se si kulturat rriten për shkak të ndryshimeve në temperatura mund t’i bëjnë ato më imunogjene dhe të provokojnë sistemin imunitar, duke çuar në zhvillimin e alergjive ushqimore.

Modelet dietike. Njerëzit në mbarë botën hanë ushqime më të përpunuara dhe më pak fruta dhe perime, gjë që ndikon mikrobiotikën në zorrë.

Gjenet dhe mjedisi. Kjo përfshin jo vetëm përbërjen gjenetike, por ekspozimin e nënave ndaj alergeneve, duke përfshirë dietën e nënës, ndotjen dhe kimikatet.

 





Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Makaronat, një aleat i mirë...

Gjatë pandemisë, konsumi i makaronave për të paktën 1 në 4 persona në të gjithë botën është rritur pasi konsiderohen: të mira, të shëndetshme, praktike dhe të ngopin, me pak...

Më pak mish të kuq...

Një studim i fundit nga Universiteti "Queen Mary" i Londrës dhe botuar në Frontiers për mjekësinë kardiovaskulare ka treguar me një metodë të re të analizës se konsumi i lartë...

Vuani nga pagjumësia? Hani makarona...

A vuani nga pagjumësia dhe nuk dini çfarë të bëni më? Hani një pjatë makarona për darkë. Përveç lehtësimit të gjumit, ushqimi tipik i italianëve ndihmon në uljen e stresit...

Qumështi i gjirit përmban lëndën...

Është një acid i vogël yndyror me zinxhir të shkurtër që gjendet në qumështin e gjirit dhe është i aftë të rregullojë në mënyrë efektive mekanizmat kryesorë të mbrojtjes kundër...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X