X

Kryesore

Si ndikon uria në gjendjen psikologjike?

 

Për disa njerëz kjo nuk është asgjë e re, sepse ata tashmë janë të vetëdijshëm se të paktën në rastin e tyre uria rrit stresin dhe shkakton humor të keq. Tani, megjithatë, një studim i kryer nga studiuesit në Universitetin e Guelph në Kanada ka treguar se rënia e glukozës që përjetohet kur jeni të uritur mund të ndikojë në gjendjen shpirtërore, duke rritur negativitetin dhe zemërimin.

Sheqeri ulet, stresi rritet

“Më parë isha skeptik kur njerëzit më thanë se, nëse ata ishin të uritur, ndiheshin të zhgënjyer. Unë e besoj tani. Hipoglikemia është një faktor i fortë në stresin fiziologjik dhe psikologjik”, shpjegon Francesco Leri i Departamentit të Psikologjisë të Universitetit Kanadez, një nga autorët e studimit.

Glukoza dhe kortizoli

Studimi, i botuar në revistën shkencore Psikofarmakologji, u krye në laborator për grupet e minjve dhe theksoi se si trupi i kafshës iu përgjigj rënies së niveleve të glukozës në gjak (hipoglikeminë) duke rritur sasinë e kortizolit, i njohur edhe si një “hormon stresi”, dhe nga pikëpamja e sjelljes u theksuan sjelljet tipike të stresit dhe humorit të keq. “Kur njerëzit mendojnë për gjendjet negative dhe stresin, ata mendojnë për shkaqe psikologjike dhe jo metabolike, shpjegon Thomas Horman, i cili drejtoi hulumtimin. Në vend të kësaj, ne kemi zbuluar se edhe dieta mund të ndikojë”.

Rrethi vicioz

Uria dhe një humor i keq mund të krijojnë një rreth vicioz, sepse autorët e studimit shpjegojnë, “nëse një person nuk ha siç duhet, ai mund të pësojë një rënie në humor, e cila mund të pakësojë oreksin e tij, duke shkaktuar një rreth vicioz” .

Një mekanizëm që në afat të gjatë mund të ndikojë vazhdimisht në gjendjen shpirtërore, duke përbërë një faktor rreziku për zhvillimin e sjelljeve të ngjashme me depresionin.

Sipas studiuesve, studimet e reja në këtë fushë mund të hapin skenarë të pashkelur në lidhjen ndërmjet depresionit dhe çrregullimeve të ngrënies si bulimia, anoreksia dhe obeziteti.

Lexo edhe: Lumturia fillon nga stomaku!

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, Udhezime per ushqyerjen
shtatzani pas tumorit, a mund te ngel shtatzane pasi kam kaluar tumorin
Shtatzania pas një tumori, a është e mundur?

Gratë e reja nuk kanë pse t'i thonë lamtumirë ëndrrës për një shtatzani pas tumorit. Gjithnjë e më shumë, në...

Close