X

Kryesore

Rrini pa bërë asgjë, fëmijët do t’ju falënderojnë

 

Në fund të çdo viti shkollor, që nga koha kur isha studente deri në vitet që fillova mësimdhënien, unë fshihesha për disa ditë në shtëpinë time, në shtratin tim dhe flisja pafundësisht me veten. Fundi i vitit shkollor ishte një kohë për të pushuar, karikuar dhe rinovuar energjitë para se të rikthehesha në botë. Trupi im kishte nevojë që të mbyllej në vete, vetëm me veten.

Këto ditë, duke qenë nënë dhe mësuese është bërë më e vështirë që të pushoj plotësisht kur mbyllet shkolla. Siç të gjithë mund ta mendojnë, është koha kur i duhem më shumë familjes.

Por ditët e fundit ndjeva një nevojë të fortë për tu mbyllur sërish vetëm me veten, kisha arritur limitet, kisha patjetër nevojë për pushim. Jo vetëm unë, por e gjithë familja.

Kështu shpëtuam duke “u arratisur” një fundjavë në pyll, në një ishull të vogël ku nuk kishim asgjë për të bërë. Ishim larg detyrimeve, larg punëve, kishim kohë mjaftueshëm vetëm për të ndenjur, për të shijuar vendin, natyrën, të mendonim, të flisnim me vete, të kërcenim, nuk kishim zhurma, ishim pranë natyrës.

Në një moment të qetë, kuptova se sa thelbësor është pushimi për familjen time. Çfarë rëndësie ka t’u mësojmë fëmijëve sesi të pushojnë, si të shkëputen disa çaste nga bota herë pas here.

Personalisht, unë jam një besimtare e madhe që thjesht duke e ditur se si të pushoni, është një nga mësimet më të mëdha që unë mund ta ilustroj për vogëlushët e mi.

Lejimi i pushimit i mëson fëmijët tanë të pranojnë mesazhet që trupat e tyre dërgojnë, të njohin dhe të besojnë kufijtë e tyre. Në përvojën time, ky është një mësim i vlefshëm për t’u mësuar.

Rivendosja e vetes sonë na kujton se kush jemi pa ato që na rrethojnë, pa ndonjë plan apo ndikim të jashtëm.

Kur ndiheni se jeta bëhet shumë dinamike, keni shumë punë, ndaloni për disa çaste. Gjithçka do të shkojë mirë dhe do ta përmbushni më vonë. Por tani të lutem rrini pa bërë asgjë. Fëmijët tuaj do t’ju falenderojnë.

Lexo edhe: Te gjitha nenat meritojne te bejne pushime vetem

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, slider
ngrenia me familjen te ben me te shendetshem, ushqyerja si familje
Çfarë ndodh nëse hani të paktën një vakt të gjithë si familje?

  Ngrënia në familje, ushqyerja më e shëndetshme! Ky është përfundimi i arritur nga studiuesit e Universitetit të Guelph të...

Close