Qumështi i gjirit konsiderohet si një “minierë” e substancave të dobishme për trupin dhe gjithashtu një mburojë kundër sëmundjeve te ndryshme. Ja pse:
Qumështi i nënës është një minierë e substancave të dobishme për organizmin e porsalindur. Në sajë të substancave unike të përmbajtura në qumësht, ndikohen më pak nga infeksionet e traktit respirator, traktin gastrointestinal dhe traktin urinar. Kjo ndikon në rritjen e tyre ku i mbron dhe nga sëmundjet kronike. Efekte pozitive u gjetën edhe në zhvillimin e trurit të tyre.
Përberja dhe lëndët ushqyese
Qumështi i gjirit përveç lëndëve ushqyese që ka ai përmban edhe një shumëllojshmëri të substancave bioaktive të tilla si, hormonet, faktorët e rritjes dhe komponentët antiinflamatorë dhe imunomodulator.
Sa i përket përmbajtjes së sheqernave të thjeshta (oligosakarideve), qumështi i gjirit të njeriut ka karakteristika unike: asnjë qumësht tjetër nuk përmban këto sheqerna në sasi dhe kompleksitet. Në këtë mënyrë të mbrojnë nga infeksionet, veçanërisht foshnjat që kanë një lindje të parakohshme.
Zhvillimi konjuktiv
Disa studime kanë treguar funksionimin e acideve yndyrore në qumështin e gjirit për të promovuar maturimin e strukturave të trurit. Studimet epidemiologjike në shkallë të gjerë kanë treguar se ushqyerja me qumështin e gjirit lidhet me një IQ më të lartë.
Një studim amerikan i bërë kohëve të fundit përfshinte 133 fëmijë në mes të dhjetë muajve dhe katër viteve të ndarë në tri grupe të bazuara në ushqyerjen me gji (formulë ekskluzive, të përziera dhe artificiale) ju nënshtruan një rezonance magnetike ku tregoi se truri i foshnjave nga gjidhënia sidomos (në muajt e parë të jetës) ishin dukshëm më të zhvilluar. Prandaj, gjidhënia lidhet me një përmirësim në performancën intelektuale.
Mbipesha dhe obeziteti
Ushqyerja me gji gjithashtu luan një rol mbrojtës kundër obezitetit, një efekt që mbulon të gjitha vitet e fëmijërisë deri kur je adoleshent. Përbërja e qumështit të gjirit dhe hormonet që përmban kanë funksion të kontrollit të oreksit.
Mbrojtje edhe për nënën
Përfitimet nga qumështi i gjirit nuk janë vetëm për fëmijën. Studime të shumta kanë nxjerrë në pah përfitime të rëndësishme, madje edhe afatgjata.
Ushqyerja me gji ul rrezikun e zhvillimit të kancerit të vezoreve dhe të gjirit.
Në afat të menjëhershëm, nënat me gji kanë më pak gjasa të jenë mbipeshë. Gjashtë vjet pas përfundimit të ushqyerjes me gji, mund të ketë një dallim mesatar prej tetë kilogram mes atyre që kishin ushqyer me gji dhe atyre që nuk kishini kishin ushqyer.
Së fundi, në sajë të ushqimit me gji prekja nga sëmundja e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës reduktohet në një shkallë të lartë.
Lexo edhe: Si te rrisim qumeshtin e gjirit nepermjet ushqimit?
')}
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu