Proteina në tryezë: nëse e teproni mund të prekeni nga këto sëmundje

Sipas një studimi të Universitetit të Finlandës Lindore, botuar në American Journal of Nutrition Clinical, nëse konsumoni shumë proteina në tavolinë i bën keq shëndetit tuaj.




0 0

Anketa e ushqimit tek 2,600 njerëz

Mostrat e zgjedhura kishin një karakteristikë të përbashkët: të gjithë ndiqnin një dietë të pasur me mish të kuq.

Rezultatet e arritura nga ky studim ishin dy:

  • Individët që preferonin një dietë të pasur me proteina shtazore, domethënë më shumë se 200 gramë në ditë, kishin një rrezik më të madh për vdekje (+ 23%) gjatë një periudhe 20 vjeçare sesa ata që kishin një dietë më të ekuilibruar (me më pak se 100 gramë mish në ditë).
  • Një dietë e pasur me proteina dietike u shoqërua me një rritje të rrezikut për vdekje tek meshkujt e diagnostikuar me diabet tip 2, sëmundje kardiovaskulare ose kancer.

Shumë proteina shtazore = rrezik më i lartë i vdekjes

Studime të tjera në të kaluarën kanë treguar se një konsum i lartë i proteinave shtazore, sidomos konsumi i mishit të përpunuar, si salsice dhe sallam, shoqërohet me një rritje të rrezikut të vdekjes.

Megjithatë, të gjitha efektet e proteinave dhe burimeve të ndryshme të proteinave të shëndetshme, duhet të verifikohen me hulumtime të tjera pasi mbeten të paqarta, sipas hulumtuesve të studimit.

Këshilla e AIRC

Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin mbi Kancerin (AIRC) sugjeron konsumimin e mishit prej jo më shumë se 500 gramë në javë. Kjo masë do të kufizonte rrezikun e prekjes nga tumoret e ndryshme.

Lexo edhe: Çfarë tregojnë proteinat në urinë gjatë shtatzanisë?



Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Probiotikët luftojnë edhe pagjumësinë, mënyrat...

Një studim i ri sugjeron që disa lloje të probiotikëve veprojnë pozitivisht në tru dhe shkaktojnë gjumë të mirë. Çelësi i ri kundër pagjumësisë është psikobiotika. Lista, e shtuar tashmë,...

Konsumi i kosit mbron mëlçinë

Konsumi i kosit rregullisht ndihmon në parandalimin e sëmundjeve të mëlçisë, të tilla si mëlçia yndyrore. Zbulimi është rezultat i një studimi të kryer nga Assolatte. Një sëmundje e rrezikshme...

Nëse gatuani me këto lloj...

Por duket se shumë prej nesh bëjmë një gabim të madh kur gatuajmë. Kjo pasi përdorim edhe lugë, lopatëza apo enë të tjera plastike. Mirëpo sipas shkencëtarëve kimikatet plastike që...

4 Gjërat që i ndodhin...

Në një studim, Shoqata Amerikane e Zemrës zbuloi se konsumimi i pakët i arrorëve rrit shanset për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Ndër arrorët, bajamet janë të preferuarat jo vetëm për...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X