Anketa e ushqimit tek 2,600 njerëz
Mostrat e zgjedhura kishin një karakteristikë të përbashkët: të gjithë ndiqnin një dietë të pasur me mish të kuq.
Rezultatet e arritura nga ky studim ishin dy:
- Individët që preferonin një dietë të pasur me proteina shtazore, domethënë më shumë se 200 gramë në ditë, kishin një rrezik më të madh për vdekje (+ 23%) gjatë një periudhe 20 vjeçare sesa ata që kishin një dietë më të ekuilibruar (me më pak se 100 gramë mish në ditë).
- Një dietë e pasur me proteina dietike u shoqërua me një rritje të rrezikut për vdekje tek meshkujt e diagnostikuar me diabet tip 2, sëmundje kardiovaskulare ose kancer.
Shumë proteina shtazore = rrezik më i lartë i vdekjes
Studime të tjera në të kaluarën kanë treguar se një konsum i lartë i proteinave shtazore, sidomos konsumi i mishit të përpunuar, si salsice dhe sallam, shoqërohet me një rritje të rrezikut të vdekjes.
Megjithatë, të gjitha efektet e proteinave dhe burimeve të ndryshme të proteinave të shëndetshme, duhet të verifikohen me hulumtime të tjera pasi mbeten të paqarta, sipas hulumtuesve të studimit.
Këshilla e AIRC
Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin mbi Kancerin (AIRC) sugjeron konsumimin e mishit prej jo më shumë se 500 gramë në javë. Kjo masë do të kufizonte rrezikun e prekjes nga tumoret e ndryshme.
Lexo edhe: Çfarë tregojnë proteinat në urinë gjatë shtatzanisë?
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu