X

Kryesore

Probleme me dhëmbët, mund ta ketë fajin një sëmundje e zorrëve

 

Njerëzit me sëmundje inflamatore kronike të zorrëve (si koliti ulcerativ ose sëmundja Crohn) mund të kenë një rrezik më të lartë të problemeve orale, siç është periodontiti, një proces inflamator infektues i mishit të dhëmbëve. Një rishikim i studimeve të kryera përqendrohet në lidhjen mes shëndetit të gojës dhe zorrëve.

Zorrët dhe shëndeti oral

Sëmundjet kronike të zorrëve inflamatore ndikojnë një në 200 njerëz në vendet e zhvilluara. Për të kuptuar këtë lidhje, studiuesit e Universitetit të Bonit kanë identifikuar nëntë gjykime klinike lidhur me 1,297 pacientë.

Gjenetika dhe stili i jetës

Rezultatet zbuluan një rrezik të problemeve orale, siç janë sëmundjet periodontale dhe kariesi, shumë më të larta për pacientët me sëmundje kronike inflamatore të zorrëve krahasuar me të tjerët. Rishikimi nuk përcakton një marrëdhënie shkakësore, por korrelacioni statistikor është shumë i qartë dhe kjo i atribuohet faktorëve si mosha dhe predispozicioni gjenetik, mënyra e jetesës, si konsumi i alkoolit dhe duhanit. Për më tepër, të dy patologjitë janë multifaktoriale dhe shoqërohen me një çekuilibër bakterial me një reagim të fortë inflamator.

Flora bakteriale ndryshon

Ashtu si në sëmundjet inflamatore të zorrëve ka një transformim të thellë të florës bakteriale të zorrëve, ashtu ndodh edhe në rastin e sëmundjeve periodontale.

Parandalimi

Parandalimi është thelbësor për të luftuar problemet orale. Së pari në shtëpi me higjenën e duhur, pastaj me pastrim periodik te dentisti.

Lexo edhe: A ndikojne problemet e dhembeve ne aftesine per te mos mbetur shtatzane?

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme
a shkaktojne gjakderdhje pilulat kontraceptive, kontraceptive, pas lindjes, gjakderdhje
A është normale gjakderdhja pas rifillimit të kontraceptivëve?

Sapo kam filluar pilulat kontraceptive pas lindjes dhe kam gjakderdhje. A është normale? Po. Është e zakonshme që të keni...

Close