Kjo bazohej në ngjashmërinë e molekulave me përbërësit e gjetur në medikamentet ekzistuese kundër kancerit.
Frutat dhe perimet janë të pasura me antioksidantë të quajtur flavonoide, të cilat u japin atyre ngjyrën.
Flavonoidet mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit duke shtypur inflamacionin, duke kontrolluar shtimin e këtyre qelizave dhe duke zhdukur tumoret.
Studiuesit, nga Imperial College London, shpresojnë që një ditë të krijojnë ‘dieta ushqimore të personalizuara’ që veprojnë si ‘ilaçe gastronomike’ për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes së kancerit.
Hulumtimet e kaluara thonë se 30 deri 40 për qind e llojeve të kancerit mund të parandalohen duke jetuar një mënyrë jetese të shëndetshme.
Ushqyerja me shumë fruta dhe perime mund të jetë veçanërisht e dobishme për shkak se ato janë të pasur në antioksidantë kundër kancerit, thanë studiuesit.
Për të zbuluar se cilat ushqime zvogëlojnë rrezikun e kancerit më shumë, shkencëtarët studiuan 7,962 molekula biologjikisht aktive në një algoritëm.
Algoritmi njihte vetitë e 199 ilaçeve të miratuara kundër kancerit.
Pas stimulimit se si molekulat bioaktive veprojnë në trupin e njeriut, algoritmi parashikoi se 110 molekula kishin veti për të luftuar kancerin.
Kështu këto ushqime u morën si të ngjashme me ilaçet kundër kancerit për më shumë se 70 për qind.
Frutat dhe perimet me vetitë më të mira për të luftuar kancerin ishin:
Portokalli i ëmbël, rrushi, karota, lakra, selino e egër, koriandër, kopër, çajrat.
Portokallet e ëmbla, të cilat mendohet të kenë origjinën në Azinë Juglindore, janë veçanërisht të pasura me flavonoid “dydimin”.
Dydimin gjendet gjithashtu tek koriandëra dhe kopëri.
“Ushqimi përfaqëson aspektin më të madh, të vetëm të modifikueshëm që ka rol direkt në shëndetin e njeriut”, thanë studiuesit.
Lexo edhe: 14 këshilla për të ruajtur frutat dhe perimet sa më gjatë të jetë e mundur
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu