Karbohidratet nuk dëmtojnë shëndetin tuaj, përkundrazi ju zgjasin jetën! Ky është rezultati i një studimi amerikan të Brigham dhe Spitalit të Grave në Boston, të botuar në revistën e Shëndetit Publik.
Studimi zgjati 25 vjet
Studiuesit filluan me të dhëna nga një mostër shumë e madhe që kishte marrë pjesë në një studim tjetër të quajtur “Rreziku i arteriosklerozës” në Studimet e Komuniteteve. Autorët shpjegojnë se personat u ndoqën për 25 vjet u bë një pyetësor për zakonet e të ushqyerit.
Nga të dhënat e analizuara, doli që:
- rritja e vdekshmërisë është regjistruar në rastet e një diete të ulët me karbohidrate (më pak se 40% të energjisë së përgjithshme), gjithashtu edhe në rastet e një konsumi shumë të lartë (mbi 70%);
- rreziku më i ulët i vdekshmërisë është shoqëruar me konsum të moderuar, ndërmjet 50% dhe 55% të totalit të energjisë;
- nga mosha 50 vjeçare jetëgjatësia mesatare mund të rritet për ata që kanë një konsum të moderuar të karbohidrateve.
Ushqimi ndikon në jetëgjatësi
Prandaj, ky hulumtim tregon se edhe lloji i dietës ndikon në jetëgjatësi. Studiuesit kanë arritur në përfundimin se dietat me pak karbohidrate, të cilat zëvendësojnë karbohidratet me proteina dhe yndyra janë gjithnjë e më popullore, por të dhënat sugjerojnë se këto dieta shoqërohen me jetëgjatësi më të ulët.
Lexo edhe: Dieta me superkarbohidrate
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu