Mollët jeshile si ilaç, reduktojnë kolesterolin e keq

0 1

Mollët, për të gjithë vlerat e tyre ushqyese të çmuara, mund të konsiderohen më shumë se një ushqim, pothuajse një “ilaç”. Aq më tepër nëse është mollë jeshile. Sipas një studimi të fundit botuar në revistën American Journal of Clinical Nutrition, ngrënia e dy mollëve jeshile në ditë mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak.

Parametrat e ekzaminuar për shëndetin kardiovaskular:

Për të arritur këtë rezultat të rëndësishëm, studiuesit filluan duke analizuar 40 individë, të gjithë me nivele të kolesterolit LDL pak më të lartë se kufijtë e referencës. Mostra u nda në dy grupe dhe u monitorua për dy muaj:

– grupi i parë hante dy mollë jeshile në ditë;

– grupi i dytë pinte lëng molle pa fibra dhe polifenole antioksiduese çdo ditë.

Në fund të tetë javëve, për të vlerësuar shëndetin kardiovaskular, studiuesit matën tek të 40 subjektet:

– sheqerin në gjak;

– insulinën;

– lipideminë (trigliceridet, kolesterolin, acidet yndyrore dhe fosfolipidet në gjak);

– funksionimin e venave dhe arterieve.

Kolesteroli u ul me 4%

Analiza e parametrave të gjakut zbuloi se një konsum i përditshëm i mollëve jeshile për dy muaj ul nivelin e kolesterolit të përgjithshëm me 4%, dhe veçanërisht kolesterolin LDL (kolesterolin e keq që depozitohet në venat dhe arteriet). Grupi i dytë, në të vërtetë, nuk tregoi ndonjë ulje të niveleve të kolesterolit në gjak.

Merita e fibrave dhe polifenoleve

Efekti i dobishëm i uljes së kolesterolit në gjak do të ishte për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave dhe polifenoleve të mollëve jeshile substanca të afta për të vepruar së bashku me mikrobiotën e zorrëve.

A e dini?

Tre mollë në ditë mbrojnë mushkëritë dhe të gjithë sistemin e frymëmarrjes.

Lexo edhe: Një mollë në ditë mban mjekun larg, kjo vlen shumë për fëmijët






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

10 ushqimet më të mira...

Këto 10 ushqimet e para janë ideale për fëmijën tuaj sepse janë plot me lëndë ushqyese thelbësore, me çmime të arsyeshme, të lehta për t'u përgatitur dhe të shijshme. Avokadot...

Vaji i ullirit: zbulohet një...

Krahas vetive të njohura nutraceutike, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura dhe përbërjeve fenolike, vaji i ullirit ka edhe një veprim të fuqishëm antimikrobik kundër...

Vaji i palmës dhe kallamari...

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar...

8 arsye pse jemi gjithmonë...

Ju "gërryen" stomaku në mes të një takimi, në punë, në një mbledhje online? Të qenit i uritur vazhdimisht mund të shkaktohet nga mungesa e proteinave, fibrave dhe yndyrave në...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X