Më poshtë ju sjellim një listë të 10 ushqimeve të shëndetshme që mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tonë nëse nuk jemi tepër të kujdesshëm.
- Mishi, shpendët dhe ushqimet e detit
Kur piqni në skarë mish të kuq, mish shpendësh ose ushqime deti, temperatura e lartë bën që proteinat në mish të ndryshojnë dhe të bëhen të rrezikshme për shëndetin tuaj. Për të shmangur rreziqet shëndetësore, duhet të gatuani mishin tuaj në një temperaturë më të ulët.
Në këtë mënyrë, temperatura e ulët do të zvogëlojë grumbullimin e toksinave në ushqimin tuaj. Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh marinimin e mishit. Kjo mund të ndihmojë në minimizimin e përbërësve që shkaktojnë kancerin.
- Mjaltë
Ndoshta nuk e dini, por mjalti përmban shumë toksina. Pasi mblidhet, mjalti kalon përmes një procesi të pasterizimit për të eleminuar këto toksina. Sidoqoftë, ngrënia e mjaltit të papastruar mund të jetë shumë e rrezikshme për shëndetin tuaj.
Vetëm një lugë çaji mjaltë i papastruar, ose që nuk është pastruar siç duhet mund të shkaktojë dhimbje koke, marrje mendsh dhe të vjella.
- Shtogu
Shtogu është një bimë me lule që ka përfitime të shumta shëndetësore dhe përdoret shumë shpesh në reçelra, verëra dhe çajra. Sidoqoftë, ajo që nuk keni ditur për këtë bimë është se farat dhe gjethet e saj janë helmuese dhe përmbajnë përqendrime vdekjeprurëse të glikozidit, një përbërës që prodhon cianid.
Nëse nuk janë shtypen dhe nuk piqen siç duhen kur bëni reçel dhe verë, këto fara mund të shkaktojnë të përziera, të shkaktojnë gjendje kome dhe madje të shkaktojnë vdekje. Për fat të mirë, substancat toksike që gjenden tek shtogu mund të hiqen në mënyrë efektive duke i gatuar ato.
- Patatet
Nëse patatet lihen në kushte të këqija, si vende të lagështa ose me dritë, ato mund të fillojnë të mbijnë. Nëse patatet lëshojnë filiza, rekomandohet shumë që t’i hidhni këto patate.
Këto patate mund të përmbajnë një helm, dhe vetëm një kokërr mund të çojë në probleme gastrointestinale si të vjella, dhimbje barku dhe diarre.
- Keshju
Konsumimi i keshju-ve të papërpunuara mund të kenë një ndikim vdekjeprurës në shëndetin tonë, veçanërisht për ata prej nesh që janë alergjikë ndaj dredhëzave helmuese. Ne e dimë se keshjutë e papërpunuara mund të gjenden në dyqan, por e vërteta është, ato nuk janë në të vërtetë të papërpunuara. Atyre u është hequr një kimikat i quajtur urushiol i cili gjithashtu mund të gjendet në dredhëzat helmuese.
Nëse rastësisht ndodh që të shini keshju të papërpunuara jashtë në natyrë, nuk duhet t’ju shkojë në mendje që t’i hani ato.
- Bajamet
Ekzistojnë 2 lloje të ndryshme bajamesh: të ëmbla dhe të hidhura. Bajamet e hidhura thuhet se përmbajnë sasi relativisht të mëdha të cianidit të hidrogjenit dhe ngrënia e vetëm 5-10 bajame të hidhura të papërpunuara mund të shkaktojnë probleme për të rriturit dhe mund të sjellin pasoja fatale tek fëmijët.
Sidoqoftë, bajamet e hidhura të përpunuara mund të jenë të sigurta për t’u ngrënë për sa kohë që i gjithë cianidi i hidrogjenit nxirret gjatë procesit të rafinimit. Por nëse jeni jashtë në pyll dhe vëreni një pemë bajame, mos rrezikoni të hani kokrrat e saj.
- Buka
Edhe pse buka është një ushqim i konsumuar rregullisht, disa lloje të bukës mund t’ju bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Buka e bardhë e paketuar përmban miell shumë të përpunuar dhe aditivë që mund ta bëjnë atë jo të shëndetshme. Buka e bardhë shpesh mund të shkaktojë mbipeshë, sëmundje të zemrës dhe diabet.
Edhe buka me drithëra mund të ketë ruajtës të ndryshëm, sheqerna të shtuar dhe kripë që janë të këqija për shëndetin tuaj.
- Arra brazili
Arrat e Brazilit njihen si një burim i pasur seleni. Seleni është i domosdoshëm për shëndetin tonë, por konsumimi i shume arrive të tilla mund të jetë toksik. Për të rriturit, rekomandohet të konsumoni 50-70 mikrogramë seleni në baza ditore, dhe një arrë nga Brazili mund të përmbajë 60 deri 95 mikrogramë të selenit.
Nëse hani 4 ose 5 arra braziliane patjetër që do të kaloni sasinë e selenit tek të rriturit. Simptomat e një mbidoze të selenit përfshijnë vështirësi në memorie, probleme me tretjen, lodhje dhe humbje të mundshme të flokëve.
Në formën e tij natyrale, qumështi është një përzierje e ujit, proteinave, sheqernave, mineraleve dhe vitaminave. Edhe pse qumështi ofron përfitime të mëdha shëndetësore, ka ende disa rreziqe për të cilat duhet të jemi të vetëdijshëm. Pirja e qumështit në sasi të rregullt është e shëndetshme, por pirja e tepërt e tij mund të rrisë rrezikun për të zhvilluar arteriosklerozë dhe sëmundje kardiovaskulare.
Për më tepër, konsumimi i një sasie te madhe kalciumi nga qumështi mund të shkaktojë kancer të vezoreve tek gratë dhe kancerin e prostatës tek burrat. Mbajtja e një konsumi të ekuilibruar të qumështit është thelbësor për një dietë të shëndetshme.
- Midhjet
Midhjet janë suplemente të shkëlqyera për një dietë të shëndetshme pasi ato janë të pasura me proteina, acide yndyrore omega-3, yndyra të mira dhe minerale të shumta si magnez, zink, hekur dhe bakër. Të gjitha këto lëndë ushqyese super të shëndetshme japin përfitime të mëdha për trupin tuaj. Sidoqoftë, midhjet mund të jenë një nga ushqimet më të vështira për t’u gatuar siç duhet dhe nëse lihen të paziera mirë, ato mund të përmbajnë përbërës që janë të rrezikshëm për shëndetin tuaj.
Midhjet janë gjithashtu jashtëzakonisht të ndjeshme dhe mund të prishen shumë lehtë. Nëse konsumoni midhje që janë edhe pak të prishura mund të keni infeksione bakteriale dhe helmim nga ushqimi. Pra, është shumë e rëndësishme të kushtoni vëmendje shtesë kur hani midhje dhe hani vetëm nëse jeni 100% të sigurt që ato janë të freskëta dhe të gatuara mirë.
Lexo edhe: 12 ushqimet që mund të kenë një efekt të çuditshëm në psikologjinë tuaj
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu