Përbërësit:
- 5-2 kg miell;
- 5 kokrra vezë;
- Ujë (masa shihet me sy të lirë sa të zihet një brumë as shumë i fortë as shumë i ujshëm).
- 2 kg arra.
Përgatitja:
Pasi zëmë brumin e lëmë të vijë rreth 1 orë e 30 minuta në një ambient të ngrohtë, të mbështjellë me një peshqir ose pecetë kuzhine.
Më pas e ndajmë në topa të vegjël, në madhësinë e një gjysmë grushti. Topat e vegjël i hapim duke i tërhollur. Petët i lëmë të thahen në ambiete të ndryshme të shtëpisë si tavolina, divanë, krevatë, mbi të cilët kemi shtruar çarçafë të larë.
Pasi petët të jenë tharë rreth dy orë i marrim, i shtrojmë në një tepsi të cilën e lyejmë me pak vaj. Për çdo 3-4 petë të shtruara hedhim arrët e copëtuara. Vazhdojmë kështu derisa të përfundojnë petët.
E presim në formë gurabie, ose sipas dëshirës. Në fund, tretim gjysmë kilogramë gjalpë dhe e bashkojmë me gjysmë kilogramë vaj (ose 1 kilogramë gjalpë) dhe ia hedhim bakllavasë sipër.
E vendosim në furrë rreth 4 ose 4.5 orë në temperaturë 150 gradë.
Ditën tjetër, përgatisim sherbetin e bakllavasë.
Për përgatitjen e sherbetit nevojiten:
- 2 kilogramë sheqer;
- 5 kilogramë ujë.
E vendosim në zjarr mesatar, derisa sherbeti të trashet. E heqim nga zjarri dhe teksa është ende i nxehtë ia hedhim bakllavasë.
Lexo edhe: Bakllavaja turke
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu