loading

Bakllavaja turke

0 0

Përbërësit e bakllavasë turke

  • 1 kg  miell;
  • 7 vezë (4 të  plota dhe 3 vetëm të verdhat);
  • 1 gotë uji me vaj;
  • 1 gotë uji me kos ;
  • Pak lëng limoni;
  • 600  gr  gjalpë për lyerjen e bakllavasë;
  • 750 gr arra të qërruara;
  • Niseshte  për  hapjn e petëve.

Si të përgatisim bakllava turke?

Marrim miellin, vezët, kosin, vajin  dhe lëngun e limonit dhe  zëmë brumin jo shumë  të fortë. Pasi e zëmë brumin e lëmë të qetësohet për gati një orë dhe më pas e ndajmë në 4 pjesë të barabarta.

Secilën nga këto pjesë e bëjmë kulecë të vegjël sa një kokërr arre. Nga secila pjesë do të dalin 20-22 kuleçë.

I hapim petët jo shumë të mëdha dhe i vendosim njera mbi tjetrën duke i lyer me pak niseshte. Pasi i mbarojmë së hapuri të gjitha dhe i kemi vendosur mbi njëra-tjetrën.

Hapim petën e madhe (nga bashkimi i të gjitha petëve të vendosura mbi njëra-tjetrën) sa madhësia e tepsisë dhe i vendosim në tepsi të lyer me vaj dhe më pas petën që kemi vendosur në tepsi e lyejmë me gjalpë dhe hedhim arrat e qëruara dhe të shtypura (brenda arrave, sipas dëshirës mund të hedhim edhe pak kanellë). Ashtu siç vepruam me pjesën e parë të brumit, do të vazhdojmë edhe me pjesët e tjera, ku secilës pjesë i hedhim arrat në mes.

Pasi ta kemi përfunduar të gjithë brumin dhe ta kemi vendosur në tepsi, e presim dhe formë ylli (jo feta shumë të medha) dhe e lyejmë me gjalpë. Tepsinë që kemi e fusim në furrë. Në fillim temperatura duhet të jetë 150 gradë, dhe në momentin që do të fillojë të skuqet pjesa e sipërme e ulim temperaturën në 100 gradë. Proçesi i pjekjes duhet të vazhdojë për 4-4.5 orë  me qëllim që bakllavaja të kullojë sa më mirë.

Sherbeti për bakllavanë turke

Përbërësit

  • 1.5 kg sheqer;
  • ½ limon (lëngun);
  • 1 lt ujë.

Përgatitja

Në një tenxhere sheqerin dhe ujin dhe e vendosim  të  ziej derisa të trashet  sherbeti (e provojmë  tek  thoi i madh i dorës dhe nëse qëndron sumbull është  gati ). Sherbeti nuk hidhet direkt nga zjarri. Atë duhet ta lemë 5 min pastaj ja hedhim.Bakllavaja duhet të  jetë e ftohtë në momentin që do t’i hidhet sherbeti.

Shënim: Nëse arrave nuk ju keni hedhur kanellë mund t’ja hidhni sherbetit. Ju bëftë mirë dhe gëzuar për shumë vjet!

Lexo edhe: Bajame te karamelizuara

Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

Si te gatuajme supe me...

Supa me brokoli, plot me energji dhe aftësi detoksifikuese. Provojeni dhe shikoni rezultatin. Përbërësit: 1 kokë brokoli; 1 qepë e kuqe; 5 thelpinj hudhër; 1 domate; Vaj ulliri; Kripë. Përgatitja:...

Si të përgatisim sallatë Cezar?

Për shkak të përbërësve të saj, sallata Cezar shërben jo vetëm si pjatë shoqëruese, por mund të zërë edhe një vakt kryesor. Ja receta për përgatitjen e saj: Përbërësit 6...

Si të përgatisim byrek me...

Byreku me qumësht është një nga ato receta shumë të dashura që mund të jemi mësuar të na i përgatisin gjyshet. Këtu keni një recetë të thjeshtë për ta përgatitur...

Si të bëni në shtëpi...

Përbërësit 1 pako (140 gramë) me puding të çastit me aromë vanilje; 2 gota qumësht të ftohtë; 1 bidon (0.5 litra) me qumësht të ëmbël të kondesuar; 1 lugë gjelle...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X