E keni dëgjuar shpesh shprehjen “ha sa për dy”? Tani është koha të mos e merrni si të mirëqënë. Në të vërtetë ju keni nevojë të ushqeheni shëndetshëm dhe jo për sasi të mëdha ushqimi. Në të vërtetë ushqimi i tepër është një faktor rreziku për një sërë sëmundjesh si hipertensioni, diabeti, pre-eklampsia, makrosomia fetale etj. Gjithashtu, ushqimi në sasi të mëdha do të kishte pasoja negative edhe për fëmijën.
Nevojat e trupit të gruas gjatë shtatzanisë
Në të vërtetë, gruaja gjatë shtatzanisë ka nevojë të ushqehet shëndetshëm duke qënë se nevojat energjitike rriten me 20% krahasuar me periudhën para shtatzanisë. Ajo duhet të marrë të gjithë elementët e nevojshëm të cilat janë:
Proteinat (20%): mund t’i merrni nëpërmjet peshkut, mishit, vezëve, bishtajoreve si edhe djathërave.
Karbohidratet (50%): konsumoni më shumë bukë, makarona dhe oriz në vend të ëmbëlsirave dhe pijeve me sheqer.
Yndyrnat (25%): preferoni ato me origjinë vegjetale ose të peshkut. Gjithashtu konsumoni edhe mish të lehtë si për shembull të vicit ose kalit, i cili përmban gjithashtu edhe shumë hekur.
Konsumoni sa më shumë fruta dhe perime të stinës.
Evitoni ushqimet e kripura, të ëmbla, të skuqura dhe me yndyrë.
Pini të paktën 2 lt ujë në ditë.
Hani pak dhe shpesh. Idealja do të ishte të konsumonit 5 vakte në ditë.
Aktiviteti fizik. Krahas ushqimit, një rëndësi të madhe ka edhe aktiviteti fizik, i cili stimulon aparatin kardiovaskular si edhe atë të qarkullimit të gjakut, duke bërë të mundur edhe parandalimin e krijimit të variceve dhe mbledhjen e lëngjeve. Gjithashtu ky aktivitet fizik do të favorizojë tretjen e ushqimeve duke mbajtur nën kontroll peshën trupore. Sporti më i këshilluar është noti.
Lexoni edhe: Ushqyerja ne shtatzani rendesia e lulelakres
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu