Përdorimi i antibiotikëve gjatë gjashtë muajve të parë të jetës rrit rrezikun e alergjive. Ky është rezultati i një studimi retrospektiv i drejtuar nga Edward Miter nga Universiteti i Marylandit dhe i botuar në revistën speciale Jama Pediatrics. Studiuesit e udhëhequr nga Miter ekzaminuan të dhënat e mbledhura të 792.130 fëmijëve. Është zbuluar se 131.708 fëmijëve iu janë dhënë antibiotikë për të trajtuar infeksione të ndryshme, 60.209 iu janë dhënë ilaçe antagoniste të receptorit histamine H2, ndërsa 13.687 të tjerëve iu janë dhënë frenuesit e pompës protonike (të përshkruara për refluks gastroesophageal).
Alergjitë ushqimore dhe astma
Studiuesit në këtë mënyrë zbuluan se fëmijët që kishin marrë ilaçe për trajtimin e gastritit ose refluksit gastroezofagal më herët kishin më shumë se dy herë më shumë të ngjarë të zhvillonin alergji ushqimore sesa ata që nuk i kishin përdorur ato (me një rrezik veçanërisht të lartë për alergji nga qumështi i lopës, një rrezik prej të paktën 70% më të lartë të zhvillimit të alergjive ndaj ilaçeve, rreth 50% më shumë rrezik të rinitit alergjik) dhe midis 25 dhe 41% më shumë të ngjarë të zhvillonin astmë. Në lidhje me administrimin e antibiotikëve, fëmijët kishin një rrezik shtesë 14% të zhvillimit të alergjive ushqimore dhe 51% më shumë të shokut anafilaktik (reaksion alergjik potencialisht fatal), 34% më shumë se të përjetonin alergji ndaj ilaçeve dhe më shumë se dy herë rrezikun e zhvillimit të astmës.
Flora bakteriale e zorrëve dëmtohet
Të dy ilaçet antacidet dhe antibiotikët ndikojnë negativisht në florën bakteriale të zorrëve. Miter shpjegon: “Këto ilaçe mund të ndryshojnë mikrobiomën normale dhe ka gjithnjë e më shumë prova që ndryshimet mund të bëjnë që rreziku i alergjive të jetë më i lartë. Për më tepër, antacidet mund të zvogëlojnë tretjen e proteinave në stomak, gjë që mund të rrisë rrezikun e alergjive ushqimore. Ishte e habitshme të gjenim lidhje midis përdorimit të antacidëve dhe çdo lloj alergjie të vlerësuar”. Pra, jo vetëm alergjitë ushqimore, por edhe dermatiti atopik, rinititi alergjik, astma dhe alergjitë e ilaçeve.
Shumë njerëz ngatërrojnë alergjitë ushqimore me intolerancat: megjithëse simptomat e lidhura janë pjesërisht të mbivendosura, në realitet ato janë dy gjëra të ndryshme. Një alergji është një reagim i ekzagjeruar i sistemit imunitar që shkaktohet në mënyrë disproporcionale në përgjigje të pranisë së një substance të caktuar; në rastin e intolerancës, sistemi imunitar nuk është i përfshirë dhe për pasojë nuk shkaktohet një përgjigje imune.
Lexo edhe: Perdorimi i antibiotikeve ne femijeri mund te shkaktoje obezitet.
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu