Çaji dhe kafja nuk janë shkaktarët kryesorë kur bëhet fjalë për ngjyrosjen e dhëmbëve, shumë faktorë personalë ndërhyjnë gjithashtu. Ka edhe zakone të këqija që mund të luajnë rolin e tyre, gjë që nuk është aq e papërfillshme. Një rol kryesor në ndryshimet e ngjyrës së dhëmbëve luajnë për shembull bakteret e pranishme në pllakën e tyre.
Ndjeshmëria personale
Siç konfirmohet nga Alessandro Crea, sekretari i SIdP, Shoqata Italiane e Periodontologjisë dhe Implantologjisë, ka shumë faktorë, të një natyre personale, të cilët shpjegojnë pse në mesin e atyre që pinë duhan, pinë verë dhe kafe ka njerëz me dhëmbë të errët dhe të tjerë që kanë një buzëqeshje me shkëlqim. Në fakt, më shumë se ato që pini, sipas ekspertit, duhet të merrni parasysh se kush i pi. Në fakt ekzistojnë disa faktorë që predispozojnë ngjyrosjen siç është një sipërfaqe më poroze dentare: në këto raste është më e lehtë që pigmentet të ngecin dhe dhëmbët të njollosen. Por nuk është vetëm kjo. Në fakt, shpjegon sërish Dr. Crea, biofilma dentare e përbërë nga pllaka bakteriale mund të thithë por gjithashtu të prodhojë pigmente të afta për të njollosur dhëmbët.
Probleme në metabolizmin e hekurit
Një aspekt tjetër që mund të predispozojë për pigmentimin e errët është përqendrimi i lartë i joneve të hekurit në pështymë. Në prani të çrregullimeve të metabolizmit të hekurit, shpjegon eksperti, rritet mundësia e pranisë së kolonive bakteriale të afta për të njollosur dhëmbët. Studimet e fundit sugjerojnë që kundërveprimi i këtij dysmetabolizmi duke marrë laktoferrinë, një grumbullues hekuri që është zakonisht i pranishëm në pështymë, mund të zvogëlojë praninë e kolonive të baktereve në dhëmbë dhe kështu të shpëtojë buzëqeshjen.
Shumë vitaminë C dhe laktoferrinë
Atëherë, çfarë mund të bëni për të shmangur ngjyrosjen e dhëmbëve? Para së gjithash, ndiqni një dietë të ekuilibruar, të pasur me vitaminë C, e cila ka një efekt mbrojtës kundër gingivitit dhe periodontitit, dhe laktoferrinë që gjendet në qumësht. Dhe, rregulli i artë mbetet të lani dhëmbët mirë pasi pini kafe ose çaj, për të mos i lejuar produktet ngjyrosës të rrinë në konakt të gjatë me dhëmbët.
Gjithashtu, duhet të jeni periodikë në konsultat me mjekun stomatolog.
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu