X

Kryesore

Nëse fëmijët rrinë gjatë në celular truri i tyre pëson ndryshime

 

Prindërit i lejojnë fëmijët të përdorin smartfonët më shumë se ç’duhet. Ka dëshmi të shumta të përdorimit të pajisjeve dixhitale në ndërveprimin me gjumin, shikimin, dëgjimin, metabolizmin dhe funksionimin e marrëdhënieve sociale. Sot një studim shkon edhe më tej, duke zbuluar abuzimi i pajisjeve dixhitale në mënyrë të veçantë do të ndryshojë fiziologjinë e trurit.

Sipas studimit nga Institutet Kombëtare të Shëndetit në Shtetet e Bashkuara, truri i fëmijës i cili shpenzon shumë kohë me smartfon ndryshon: rezultatet e paratë ekzaminuara në 21 qendra kërkimore, bazohen në analizmin e 4500 fëmijëve të moshave 9-10 vjeç. Prova e parë është që truri i këtyre fmëijve paraqitet ndryshe nga ata të cilët ndërveprojnë më pak me pajisjet dixhitale.

Më shumë se shtatë orë në ditë

Problemi kryesor midis smartfonëve dhe fëmijëve është faktori kohor. Ata që kalojnë më shumë se shtatë orë në ditë përballë telefonit tregojnë zvogëlim të parakohshëm të lëngut të lëvores cerebrale, pjesa e jashtme e trurit përgjegjëse për përpunimin e informacionit nga jashtë. Megjithatë, studimet duhet të vazhdojnë.

Ndërsa presim të tjera konfirmime të studimeve, ekspertët sugjerojnë kufuzimin e përdorimit të smartfonit te fëmijët dhe adoleshentët dhe eleminimin tek fëmijët nën 2 vjeç.

Lexo edhe: I jepni femijes celularin perpara se e fleje? Po e demtoni ate

Comments

comments

Me shume ne: Nje guide e pergjithshme, Sjellja dhe zhvillimi i femijeve
sjellja e femijeve, edukimi i femijeve
34 zakone të mira që prindërit duhet t’ua mësojnë fëmijëve

  Fëmijët gjithë jetën i kanë sytë nga prindërit. Ata janë një pikë reference, janë si një guidë që i...

Close