Gratë që ndjekin një dietë me pak proteina gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji mund të rrisin rrezikun e kancerit të prostatës tek fëmijët. Ky është rezultati që del nga një studim i kryer në laboratorin e Institutit të Biosciencave në Universitetin e Sao Paulo, në Brazil.
Pabarazitë hormonale
Një grup i minjsh u ushqye me një dietë me të paktën 17% proteina gjatë shtatzënisë dhe një periudhë 21-ditore të laktacionit. Asnjë rast i kancerit të prostatës nuk u gjet te pasardhësit 540 ditë pas lindjes, kur minjtë konsiderohen të vjetër.
Grupi i dytë u ushqye me një dietë proteinike 6% vetëm gjatë shtatzënisë, ndërsa pas lindjes, vazhdoi dieta standarde. Në vlerësimin e kryer 540 ditë pas lindjes, 33% e pasardhësve meshkuj kishin zhvilluar kancerin e prostatës.
Grupi i tretë u ushqyer me dietën e proteinave të ulëta (vetëm 6%, shumë më pak se mesatarja e një diete normale për minjtë) gjatë shtatzënisë dhe laktacionit: 50% e pasardhësve zhvilloi të njëjtin tumor. Midis hipotezave të ndjekura nga studiuesit do të kishte një çekuilibër hormonal, por nevojiten studime të mëtejshme.
Proteinat e bimëve të pamjaftueshme
Gjatë shtatzënisë, proteinat duhet të jenë me vlerë të lartë biologjike dhe të vijnë nga mishi, peshku, vezët dhe djathrat. Proteinat e perimeve (të përfshira në makarona, bukë, bishtajore) nuk janë të mjaftueshme për të plotësuar nevojën për aminoacidet esenciale. Nga tremujori i dytë, kërkesa për proteina gradualisht rritet nga 1 gramë në 1.5 / 2 gramë në ditë për kile.
Ta dini!
Mangësitë duhet të shmangen, por gjithashtu një tejkalim i proteinave mund të jetë i dëmshëm me zhvillimin e disa llojeve të kancerit, duke qenë një faktor në progresin e qelizave të kancerit.
Lexo edhe: Roli i proteinave ne shtatzani
Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu