Më pak mish e yndyrë ulin rrezikun e kancerit të gjirit

Reduktimi i konsumit te mishit dhe yndyres, zvogelon rrezikun e kancerit te gjirit tek grate.




0 0

Një dietë e ulët në yndyrë dhe mish dhe e pasur me fruta dhe perime do të zvogëlonte rrezikun e vdekjes nga kanceri i gjirit me 20%. Kjo mbështetet nga një grup studiuesish nga Instituti i Kërkimeve Biomedikale të Los Anxhelosit, të udhëhequr nga Dr Roëan Chleboëski, autori i parë i një gjykimi të madh.

Studimi zgjati 20 vjet

Autorët e hulumtimit filluan nga rezultatet e Iniciativës për Shëndetin e Grave, të cilat monitoruan rreth 49,000 vullnetare për 20 vjet. Për ata “lloji i dietës do të ndikonte në mekanizmat që çojnë në vdekshmërinë e kancerit edhe para se tumori të zhvillohet.” Mostra e përzgjedhur përbëhej nga gra që ishin të shëndetshme, që nuk kishin ndonjë rast të kancerit të gjirit në kohën e “rekrutimit”. Për 8 vjet e gjysmë të gjitha gratë kanë ndjekur një dietë me yndyrë të ulët.

Një dietë vegjetariane dhe me pak yndyrë

Hulumtuesit në Institutin e Kërkimeve Biomedical në Los Anxheles janë shumë të kënaqur me rezultatin: gratë që ndjekin një dietë që ishte në thelb vegjetariane dhe me yndyrë të ulët treguan 20% më pak mundësi vdekjeje nga kanceri i gjirit.

Sipas Chlebowskit, është një rezultat i habitshëm sepse “është eksperimenti i parë i këtij lloji, domethënë që nuk fillon nga një diagnozë e kancerit të gjirit dhe ka treguar një zvogëlim të rrezikut të vdekjes bazuar në dietën e mëparshme”.

Iniciativa për Shëndetin e Grave (WHI) është një studim amerikan për parandalimin primar të kancerit të gjirit dhe kancerit kolorektal, sëmundjeve të zemrës dhe frakturave të osteoporozës te gratë pas menopauzës.

Lexo edhe: A duhet zëvendësuar mishi i kuq me mishin e bardhë? Publikohet studimi






Për të lënë një koment ju duhet të jeni regjistruar Identifikohu



Materiale te ngjashme

10 ushqimet më të mira...

Këto 10 ushqimet e para janë ideale për fëmijën tuaj sepse janë plot me lëndë ushqyese thelbësore, me çmime të arsyeshme, të lehta për t'u përgatitur dhe të shijshme. Avokadot...

Vaji i ullirit: zbulohet një...

Krahas vetive të njohura nutraceutike, për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore të pangopura dhe përbërjeve fenolike, vaji i ullirit ka edhe një veprim të fuqishëm antimikrobik kundër...

Vaji i palmës dhe kallamari...

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar...

8 arsye pse jemi gjithmonë...

Ju "gërryen" stomaku në mes të një takimi, në punë, në një mbledhje online? Të qenit i uritur vazhdimisht mund të shkaktohet nga mungesa e proteinave, fibrave dhe yndyrave në...

Ne kemi reklame ju lutem caktivizoni adblock ne menyre qe te navigoni lehtesisht.
Faleminderit!

A keni një llogari? Identifikohu


Regjistrohu


X

Ndrysho fjalkalimin


X