X

Kryesore

Loja me bashkëmoshatarët ul rrezikun e obezitetit

 

Loja me bashkëmoshatarët i ndihmon fëmijët të kontrollojnë emocionet, duke hedhur themelet për një marrëdhënie të balancuar me ushqimin. Një mekanizëm i virtytshëm që mund të nxisë ruajtjen e një peshe të shëndetshme të trupit gjatë fëmijërisë, duke parandaluar mbipeshën dhe obezitetin.

Emocionet

Kjo është përcaktuar nga një studim i studiuesve në Pennsylvania State University (SHBA), i kryer mbi 108 nëna dhe fëmijët e tyre prej 18 muajsh dhe të publikuar në revistën mjekësore Ndërkombëtare të Obezitetit. Në takimin e parë me studiuesit, fëmijët u peshuan dhe testuan për të matur temperamentin e tyre dhe aftësinë e tyre për të kontrolluar emocionet. Nënave dhe fëmijëve më pas iu kërkua të luajnë lirshëm për pesë minuta: gjatë këtij eksperimenti, studiuesit gjurmuan sjelljen e nënave në lidhje me përgjegjshmërinë gjatë lojës së lirë me fëmijët e tyre, duke matur gjithashtu frekuencën me të cilën ato udhëzuan të vegjlit gjatë aktiviteteve të riorganizimit dhe pastrimit dhe llojit të tonit të përdorur (pozitiv ose neutral).

Reagime pozitive

Tre vjet më vonë, në moshën katër vjeç e gjysmë, fëmijët u peshuan sërish nga studiuesit dhe indeksi i masës trupore u llogarit për secilin prej tyre. Pas kalimit të të dhënave me ato të mbledhura në seancën e parë të hulumtimit, studiuesit kanë gjetur se fëmijët nënat e të cilëve ishin më të përgjegjshme gjatë lojës së lirë dhe të përdorur një ton më të butë të zërit gjatë riorganizimit kishin më shumë gjasa që të ketë një indeks më të ulët të masës trupore dhe prandaj kishin më pak rrezik për të zhvilluar obezitetit.

Vetëkontrolli më i zhvilluar

“Nëse prindërit ndihmojnë fëmijët e tyre të mësojnë për të kontrolluar emocionet, fëmijët mund të përdorin aftësitë e fituara në shumë situata të tjera, duke përfshirë ushqimin”, thotë Cynthia Stifter, profesore e psikologjisë dhe zhvillimit njerëzor në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë.

Lexo edhe: Obeziteti te femijet ve ne rrezik zemren dhe melcine

Comments

comments

Loading...
Me shume ne: Femija, Nje guide e pergjithshme
mjalti, kolla e femijeve, a mund te kuroje mjalti kollen e femijeve
Mjalti, ilaçi më i mirë për këtë problem të fëmijëve

  Kollitja e fëmijëve është një nga problemet më të zakonshme. Nuk është e rrezikshme, por është shumë e bezdisshme,...

Close